FALS: La Chișinău sunt comercializați „biscuiți periculoși: lumea este otrăvită pe ascuns”

0
191

Pe Facebook sunt răspândite informații despre un sortiment de biscuiți comercializați în Chișinău și care ar conține o substanță periculoasă pentru sănătate. Unii utilizatori ai rețelelor sociale accentuează că biscuiții sunt produși în România și, în acest mod, „lumea este otrăvită pe ascuns” (în original: «народ травят по-тихому»). Am constatat însă că este vorba despre un lot de biscuiți retrași din comerț în Ucraina, iar întâmplarea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Videoul, devenit viral, a apărut încă anul trecut, dar a început să fie răspândit din nou.

Pe Facebook, filmulețul viral despre biscuiții care ar conține o substanță toxică şi care au fost retrași din comerț a apărut la 14 ianuarie 2024, fiind încărcat de pe TikTok. În video, pe imagini, apare următorul text: „Vrea cineva biscuiți?! De producție românească. Lumea este otrăvită pe ascuns” (în original: «Печенья кому?! Производитель Румыния. Травят народ по тихому»).

Filmulețul a fost distribuit pe Facebook de peste 400 de persoane și utilizatorii continuă să-l transmită mai departe. De asemenea, acesta a fost publicat aiciaici și aici. Am identificat un video cu un text similar și pe canalul de Telegram «Россия на игле», unde postarea a acumulat circa 11.000 de vizualizări și peste 150 de reacții.

Filmulețul a fost făcut la Chișinău, într-un magazin din rețeaua „Kaufland”. Bărbatul din video spune că, în Ucraina, din comerț a fost retras un lot de biscuiți din cauza că produsul conținea o substanță toxică, iar el a identificat aceeași marcă în magazinul din Chișinău.

Reprezentanții „Kaufland” au explicat de unde a apărut povestea cu biscuiții

Cristina Aramă, managera pentru relații publice a „Kaufland” în Republica Moldova, ne-a spus că un lot de biscuiți produși de compania în cauză a fost retras anul trecut de pe rafturile magazinelor din Ucraina, dar acesta nu are nicio legătură cu țara noastră.

„În filmulețul publicat la 14 ianuarie 2024, pe rețelele sociale, protagonistul se referă la o situație care s-a produs în Ucraina, în decembrie 2022,  cu biscuiții „Petit Beurre”, produși în România de către compania „Ro Star”. Notificarea despre calitatea neconformă a lotului respectiv al produsului a fost înregistrată iniţial în Polonia, iar din acest motiv lotul a fost retras din magazine. Compania „RO Star” confirmă că aceste produse (retrase din comerţ în Ucraina) nu au vreo legătură cu loturile livrate în magazinele „Kaufland” din România şi Republica Moldova”, a comunicat Cristina Aramă pentru Stopfals.md.

În sursele oficiale, informațiile despre biscuiţii produşi în România, retraşi de pe rafturile magazinelor din Ucraina, au apărut în ianuarie 2023. Atunci s-a specificat că lotul a fost retras de pe rafturile magazinelor din Ucraina după ce s-a constatat că produsul are un conţinut sporit de acrilamidă (numită și amidă acrilică). Este vorba despre substanţă puternic neurotoxică. Aceasta se distinge printr-o solubilitate foarte mare în apă şi alcool.

Constantin Hairetdinov, Stopfals.md


Articolul precedentEa avea doar 12 ani când a insistat să facă dragoste…
Articolul următorDialoguri la telefon cu Nicolae Bulat / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.