La sfârșitul lunii iunie 2019, într-o știre publicată de portalul rusesc Ren.tv se menționează că 80-90% din exporturile Republicii Moldova sunt îndreptate către Federația Rusă. În realitate însă, de câțiva ani, România este țara unde Republica Moldova exportă cel mai mult. Federația Rusă este lideră doar la anumite categorii de produse, cum ar fi strugurii sau merele.

Fără a specifica despre ce perioadă este vorba sau a face referire la date statistice, RenTV face trimitere la „o declarație făcută anterior” de președintele Igor Dodon: „Menționăm, că Federației Ruse îi revin 80-90% din exporturile Republicii Moldova. Despre asta a menționat anterior președintele Igor Dodon”. («Отметим, что на Россию приходится 80-90 процентов экспорта Молдавии. Об этом ранее говорил президент республики Игорь Додон»). Aceste declarații au fost făcute de Igor Dodon aproape un an în urmă, în octombrie 2018, după o întâlnire cu președintele rus V. Putin. Atunci Dodon a specificat că e vorba de exporturile de mere și de struguri, însă această precizare a fost omisă de RenTV.

România, țara celor mai mari exporturi din R. Moldova

Conform datelor Biroului Național de Statistică, cele mai mari exporturi din țara noastră merg spre România. Astfel, anul trecut, valoarea exporturilor în România a constituit peste 792 milioane de dolari SUA, depășind cu peste 377 milioane de dolari exporturile spre țările CSI.

Tendința de creștere a exporturilor moldovenești spre România se menține de câțiva ani: de la 446,37 milioane de dolari în 2015 până la 792,1 milioane de dolari în anul trecut.

În schimb, dinamica exporturilor moldovenești către Federația Rusă s-a micșorat în aceeași perioadă de la 240,65 până la 218,57 milioane de dolari.

În primele luni ale anului curent, România și-a menținut poziția de lideră printre țările unde s-au îndreptat exporturile moldovenești.

Anul trecut, Federația Rusă a ocupat locul patru în topul țărilor destinatare ale exporturilor moldovenești.

Veaceslav Ioniță: Federației Ruse îi revin 10% din exporturile țării noastre

Expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, spune că, de fapt, Federației Ruse îi revin doar 10% din exporturile țării noastre, și nu 80-90 la sută, cum este menționat de mass-media rusească: „Țările care au contribuit cel mai mult la creșterea exporturilor din Republica Moldova sunt: România, Germania și Italia”, a precizat expertul.

Rusia este lideră doar la anumite categorii de produse exportate

Veaceslav Ioniță a mai menționat că Federația Rusă este lideră doar la anumite categorii de produse exportate și nu la exporturi în general: „Sunt anumite poziții unde exporturile în Rusia depășesc și 90%, de exemplu la mere. La struguri avem două țări lidere: Federația Rusă și Belarus. La producția agricolă avem o concentrare destul de puternică în Federația Rusă. Ca volum nu este foarte mare, dar au impact pentru că vorbim despre micii fermieri, a căror producție și activitate economică este dependentă de piața rusă. Corect ar fi să spunem: în general, volumul de exporturi în Federația Rusă în prezent a scăzut semnificativ și reprezintă în jur de 10% din toate exporturile țării noastre. Însă pe produse, în special agricole, unde sunt antrenați micii fermieri, noi avem de la 50 până la 90 la sută pe anumite produse exporturi pe piața rusească”.

Potrivit bazei de date UN Comtrade, în anul 2016, în Federația Rusă au fost exportate 89% din merele moldovenești, în anul 2017 – 94,1%, iar anul trecut – 97,2% din total.

Rodica Malic, Lilia Zaharia, Stopfals.md

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.


Articolul precedent(VIDEO) Inaugurarea căsuțelor construite recent în tabăra “La Dumbravă”
Articolul următorȘcoala care unește elevii vorbitori de limba rusă și pe cei vorbitori de română
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.