Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din R. Moldova. „Nu a existat și nici nu ar fi putut exista nicio ingerință”, a spus el după al doilea tur al prezidențialelor. Afirmația este falsă. Observatorii internaționali ai alegerilor din R. Moldova susțin că amestecul Rusiei la prezidențiale a fost unul fără precedent, prin finanțare ilicită a actorilor politici, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice. Despre schema masivă de corupere a alegătorilor, implementată de regimul de la Kremlin vorbesc oamenii legii, dar și jurnaliștii care s-au infiltrat în rețeaua dirijată de Ilan Șor, oligarh fugar care se ascunde de justiție în Rusia.
Rusia neagă imixtiunile electorale în R. Moldova
Pe 5 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a negat imixtiunea Federației Ruse în procesul electoral din R. Moldova: „Nu a existat și nici nu ar fi putut exista nicio ingerință. Nu suntem implicați în Moldova” (în original: «Никакого вмешательства не было и быть не могло. Мы никак не присутствуем в Молдове»). El a adăugat: „Auzim acuzații nefondate la adresa noastră, dar nu am auzit niciodată reproșuri care să fie susținute măcar de câteva fapte sigure” (în original: «Мы слышим такие голословные обвинения, но ни разу не слышали каких-то упреков в наш адрес, которые были бы подкреплены хоть сколько-то достоверной информацией»). Declarațiile acestuia au fost distribuite de unele surse media din R. Moldova, cunoscute pentru răspândirea dezinformării, precum și de numeroase conturi și pagini pe rețele de socializare, precum Facebook și Telegram. Comentariul despre neimplicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova a fost publicat și de mai multe site-uri din Rusia, care fie au manipulat, fie nu au oferit context.
Ingerinţe străine masive
Observatorii internaționali care au monitorizat procesul electoral din R. Moldova au evidențiat o interferență masivă din partea Federației Ruse.
Într-o Declarație publicată pe 7 noiembrie, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) și-a exprimat „profunda îngrijorare față de amploarea fără precedent a ingerințelor externe, în special din partea Federației Ruse, care au influențat negativ procesul electoral din Republica Moldova. Aceste acțiuni s-au manifestat prin finanțare ilegală a campaniilor electorale, coruperea alegătorilor și campanii de dezinformare, toate menite să influențeze comportamentul electoral al cetățenilor. Susținerea clandestină oferită unei rețele subversive și implicarea unei organizații politice neînregistrate în activități de mobilizare electorală au avut un impact major asupra corectitudinii procesului electoral. Deși organele de drept erau la curent cu acest risc și au emis avertizări, măsurile luate nu au fost suficiente, iar reacția întârziată a permis acestor acțiuni să afecteze imparțialitatea scrutinului”.
Și misiunea de observare a Institutului Internaţional Republican (IRI) a constatat ingerinţe rusești semnificative în procesul electoral din R. Moldova, manifestate prin cumpărare de voturi, manipulare în masă, propagandă, falsuri și atacuri cibernetice.
Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) s-a arătat profund îngrijorată de încercările masive maligne de interferență străină caracterizate prin „corupere a alegătorilor, influență străină răuvoitoare și finanțare ilicită a campaniilor electorale”. Astfel, observatorii constată „necesitatea unei abordări mai structurate pentru a combate aceste fenomene și a atenua consecințele lor negative pe termen lung”.
Iar misiunea internațională de observare OSCE/ODIHR a subliniat că alegerile au avut loc într-un context în care R. Moldova „este ținta unui război hibrid în desfășurare, direcționat din străinătate, ce include diverse forme de interferență manipulativă pentru a destabiliza țara, finanțare ilicită a actorilor politici, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice”.
Schemă fără precedent de fraudare și corupere a alegătorilor, prin transferuri din Rusia
Despre faptul că R. Moldova este subiectul unor imixtiuni fără precedent din partea Federației Ruse a vorbit într-un briefing de presă din 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Aceștia au anunțat atunci că peste 130 de mii de persoane sunt implicate într-o schemă masivă de finanțare ilegală și corupere a alegătorilor în contextul scrutinelor din 20 octombrie. Cernăuțeanu a precizat că este vorba inclusiv despre lideri ai oficiilor teritoriale de partid, activiști, simpatizanți și simpli alegători care au primit transferuri bănești prin banca rusească PromsveazyBank, aflată sub sancțiuni internaționale. Doar în lunile septembrie și octombrie, 39 de milioane de dolari au fost transferați ilegal în R. Moldova, anunța șeful IGP: „Stabilim un fenomen fără precedent pentru R. Moldova, dar cred că nu doar pentru R. Moldova, dar și pentru vecinii noștri și statele europene, unde întâlnim un fenomen amplu de finanțare și de corupere în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul R. Moldova”.
La 28 octombrie, procurorul general Ion Munteanu preciza că schema de transfer a mijloacelor financiare rusești are ramificații vaste și implică serviciile speciale rusești: „Pe întreg teritoriul țării a fost creată o schemă ce asigură deschidere pentru cetățenii R. Moldova, a conturilor bancare peste hotarele R. Moldova, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB, a băncii PromsveazyBank din Federația Rusă. Aici doresc să atrag atenția că schema a fost elaborată în interiorul țării și anume de servicii speciale rusești”.
Iar până la 8 noiembrie, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 5 milioane de lei pentru coruperea electorală, iar zeci de persoane au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor.
Poliția: Alegători de pe teritoriul Rusiei, transportați organizat la secții de votare deschide în alte țări
Presa din Belarus a publicat în dimineața zilei de 3 noiembrie imagini dintr-un avion plin cu moldoveni din Rusia, care au mers să voteze în Minsk, capitala Belarusului, acolo unde a fost deschisă o secție de votare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova.
După apariția imaginilor, Poliția a anunțat că efectuează o anchetă cu privire la transportul unor alegători la vot cu avionul şi autobuzul în Rusia, Belarus, Azerbaidjan şi Turcia. „Poliția a semnalat activități de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Există indicii rezonabile de transportare organizată a alegătorilor atât peste hotare, cât și pe teritoriul național. Autoritățile naționale investighează și fixează probe în legătură cu activități de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, se arată în comunicatul poliției.
Agenţia de presă belarusă Belta a scris, în ziua turului doi al scrutinului, că mai mulţi moldoveni aflaţi în Rusia au mers „din contul lor” spre Minsk, Baku şi Chişinău pentru a vota, iar ulterior a prezentat și imagini cu moldovenii veniţi la Minsk, adăugând că aceştia sunt serviţi „de voluntari cu ceai fierbinte şi gustări”.
Despre cazuri de transportare organizată a alegătorilor a anunțat în aceeași zi și președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman: „Avem semnale și despre transportarea alegătorilor către unele secții de votare din țară, în special fiind vorba despre secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului”.
Despre existența unei operațiuni ample de fraudare a alegerilor, prin mituirea alegătorilor printr-o rețea coordonată de oligarhul fugar Ilan Șor, au arătat și jurnaliștii Ziarului de Gardă în cele două parți ale investigației În slujba Moscovei. Două jurnaliste infiltrate în rețeaua lui Șor au aflat cum se transmit banii din Rusia celor care participă la fraudarea alegerilor, uneia din ele fiindu-i deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, folosind date personale care nu există în realitate.
Referendumul și prezidențialele, ținta campaniilor de dezinformare
Campania electorală pentru prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a fost marcată de o amplă dezinformare. Zilnic, politicieni și partide controlate de Federația Rusă, precum și canale de dezinformare locale, promovau narațiuni false despre Uniunea Europeană și vectorul de integrare europeană.
Printre campaniile de dezinformare despre care a scris Stopfals.md se numără Stop EU Moldova, Nu Acum sau MD24, toate având legătură cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară” și promotor activ al falsurilor.
Apărută în iunie 2024, campania de dezinformare Stop EU Moldova are menirea de a denigra UE și valorile acesteia și publică postări și videouri unde apar frecvent Ilan Șor și reprezentanții blocului politic Victorie. Campania își continuă activitatea și în prezent pe mai multe rețele de socializare, cu excepția paginii de Facebook (ștearsă de Meta după apariția articolului Stopfals.md).
Nu Acum este o altă campanie de dezinformare, apărută pe online în luna iunie 2024. Și în acest caz este vorba de mesaje ani-UE, promovate de persoane apropiate formațiunilor din blocul Victorie, coordonat de Șor. După ce Stopfals.md a scris despre falsurile de pe această platformă, Meta a șters pagina Nu Acum de pe Facebook, iar Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului pe teritoriul R. Moldova.
O altă platformă care dezinformează intens este Moldova24 (MD24). Stopfals.md i-a dedicat un articol, iar la 10 octombrie curent, canalul de Telegram MD24 a fost blocat pe teritoriul R. Moldova, iar Facebook a șters pagina de pe platforma sa.
Însă dezinformarea a depășit limitele internetului, zeci de mii de foi volante cu informații false și manipulatoare fiind distribuite în mai multe localități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Și de această dată, în spatele materialelor tipărite s-a aflat fugarul Ilan Șor. Câte din articolele portalului nostru la acest subiect pot fi văzute aici, aici, aici și aici.
Eforturile rețelei create de Federația Rusă pentru discreditarea procesului electoral din R. Moldova au fost remarcate și de Institutul pentru Studiul Războiului. Stopfals.md a scris recent despre principalii actori implicați în campanie.
Victoria Borodin,
Stopfals.md