FALS: UE ne transformă în sclavi

0
26

Deputatul Vasile Bolea, unul dintre liderii blocului politic Victorie, creat la Moscova și coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, a declarat că Uniunea Europeană transformă moldovenii în sclavi, un prim pas în acest sens fiind asistența în valoare de 1,8 miliarde de euro pe care R. Moldova urmează să o primească în următorii trei ani. Potrivit acestuia, în schimbul acestei asistențe, UE ne „rade” întreprinderile, iar străinii ne vor cumpăra pământurile. Afirmațiile sunt false. Legislația R. Moldova interzice vânzarea terenurilor agricole străinilor, iar UE sprijină întreprinderile cu zeci de milioane de euro, bani nerambursabili. Asistența financiară de 1,8 miliarde de euro este acordată în condiții avantajoase și pentru creșterea economică a R. Moldova. De altfel, tot UE este principalul donator al țării noastre.

„UE ne transformă în sclavi”

La 16 noiembrie, Sputnik Moldova a publicat pe canalul său de Telegram o secvență video cu parlamentarul Vasile Bolea, în care acesta spune că „UE ne transformă în sclavi” prin intermediul asistenței financiare oferite, în schimbul căreia străinii ne vor cumpăra pământurile: „Așa ne transformă în sclavi. Ne promit multe și ne oferă împrumuturi, ne împing în robie financiară. Suntem «rași» de toate – întreprinderi, întregi complexe energetice. Ei vor lua absolut totul în mâinile lor, iar apoi vor spune: «ce a mai rămas acolo, pământul?». Străinii intenționează să cumpere pământuri. Împrumutul de 1,8 miliarde de euro promis de UE este primul pas în acest sens. Și atunci vor veni «proprietarii»” (în original: «Вот так превращаются в рабов. Нам много обещают и дают кредиты, загоняют в финансовую кабалу. С нас “стригут” все – предприятия, целые энергетические комплексы. Они берут абсолютно всё в свои руки, и потом говорят: “что у вас там осталось, земля?”. Есть намерение и покупке земель иностранцами. Обещанный ЕС кредит в 1,8 миллиарда евро – первый шаг к этому. А потом “хозяева” придут»).

Declarațiile acestuia au fost distribuite de unele site-uri cunoscute pentru răspândirea dezinformării, dar și de unele conturi pe rețele de socializare precum FacebookInstagramYoutubeTelegram (aiciaiciaiciaiciaici sau aici) și X.

Vânzarea terenurilor agricole către străini, interzisă prin lege

„Argumentul” invocat de Bolea despre vânzarea terenurilor către străini este falsLegea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului interzice vânzarea terenurilor agricole către străini.

De asemenea, al. (2) din art. 6 al legii stipulează că terenurile cu destinaţie agricolă nu pot fi cumpărate nici chiar atunci când în capitalul social al persoanelor juridice există investiţii străine. Și Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător prevede, în art. 22, că R. Moldova interzice expres străinilor și apatrizilor dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă şi a celor din fondul silvic, pentru a desfăşura activitate de întreprinzător.

Mai mult, o altă pârghie de a-i lipsi pe străini de dobândirea terenurilor agricole se regăsește în noul Cod Funciar (articolul 21), adoptat în decembrie 2023.

Vânzarea terenurilor agricole către străini este o narațiune veche care circulă de mai mulți ani și pe care politicieni sprijiniți de Kremlin o „actualizează” cu orice ocazie și despre care Stopfals.md scris în repetate rânduri. Ultima dată, politicieni precum Igor Dodon, Bogdan Ţîrdea şi Blocul Victorie au speculat pe acest subiect făcând referire la o declarație a ambasadorului UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks. După ce declarațiile diplomatului au devenit subiect de propagandă, ambasadorul a precizat că nimeni nu-i va impune Chișinăului o lege prin care pământurile să poată fi vândute străinilor, odată cu aderarea la UE.

Condițiile asistenței financiare de 1,8 miliarde de euro din partea UE

La 10 octombrie 2024, aflată într-o vizită la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat „planul de creștere economică pentru R. Moldova” prin care UE vrea să investească în țara noastră 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani. Pachetul de asistență financiară constă din 1,5 miliarde de euro oferite sub formă de credit, iar 300 de milioane – grant.

Oficiala a punctat că cele 1,8 miliarde de euro urmează a fi investiți în „domenii care vor genera creșteri economice și servicii publice”, precum repararea școlilor, construirea a două noi spitale la Bălți și Cahul, construirea drumurilor și podurilor care să interconecteze R. Moldova cu vecinii săi, dar și dezvoltarea rețelei energetice.

Managera de programe la Delegația UE în R. Moldova, Aurica Butnari, a precizat într-un interviu recent pentru Agora.md condițiile în care vor fi oferite cele 1,8 miliarde de euro. „R. Moldova va primi toți banii timp de trei ani, începând cu 2025, 2026, 2027. Apoi, o perioadă de 10 ani nu va rambursa nimic, va avea o timp ca să asigure această creștere economică, iar apoi va începe rambursarea creditului pe o perioadă de 40 de ani”, a spus aceasta.

Aurica Butnari a explicat că printre condițiile avantajoase ale acestui sprijin se numără și rata mică a dobânzii. „Condiții avantajoase înseamnă o dobândă de 3%, o perioadă de grație de 10 ani și una de plată de până la 40 de ani. Partea de grant vine împreună cu partea de credit, nu se delimitează ce facem prin grant și ce facem prin credit. Partea de grant vine să diminueze povara dobânzii și dacă R. Moldova asigură creșterea economică timp de 10 ani, atunci acest credit poate deveni pe jumătate grant pentru R. Moldova, nu va mai fi o povară”, a spus managera de programe a Delegației UE la Chișinău.

Expert: Relația financiară RM-UE este una de succes

Expertul în economie, Victor Ciobanu, spune că declarațiile lui Vasile Bolea, precum că UE ne transformă în sclavi prin creditele pe care le acordă R. Moldova, sunt aberante. „Declarația lui Bolea este un idiotism cras, o aberație. Pachetul în valoare de 1,8 miliarde de euro promis de UE vine împreună cu un plan stabilit din exterior și din acel plan desprindem, cel puțin, două idei – dublarea PIB-ului în următorii 10 ani și crearea a 100 de mii de locuri de muncă. Deci, noi vorbim despre investiții serioase. Din această asistență, 300 de milioane de euro sunt granturi, iar restul sunt credite în condiții foarte avantajoase pentru R. Moldova. În general, orice business se dezvoltă pe credite, pentru că niciun businessman nu scoate bani de sub saltea. Creditele sunt elementul principal de dezvoltare al oricărui business și, dacă vorbim la scară largă, a economiei în general”, a spus expertul.

Comparând condițiile asistenței oferite de UE și Federația Rusă, Victor Ciobanu remarcă faptul că o posibilă asistență rusească ne-ar înrobi. „Dacă vom compara creditele care vin din UE, care cică ne transformă în robi, cu creditul de 200 de milioane de euro pe care au vrut să-l contracteze socialiștii, atunci când Bolea era socialist, vedem că Rusia și-ar fi dorit să ne transforme în robi, pentru că acele credite puteau fi adjudecate de orice companie privată. În acel contract erau clauze subversive pentru R. Moldova și bine că acel credit nu a fost oferit. Diferența de abordare între Occident și Rusia este că în Occident totul este absolut transparent, predictibil și în avantajul R. Moldova. Din partea Federației Ruse, în 33 de ani, în general nu putem remarca un proiect investițional, pe când proiectele finanțate de UE sunt vizibile începând de la infrastructură, drumuri, poduri, școli, spitale. Acestea sunt investiții la vedere și rezultatele sunt în favoarea tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care contestă aceste împrumuturi din Occident. Deci, relația financiară dintre R. Moldova și UE este pozitivă, are o istorie de succes și aici este abia începutul”, a commentat expertul Victor Ciobanu pentru Stopfals.md.

UE susține întreprinderile din R. Moldova prin intermediul a peste 30 de proiecte

Un alt „argument” prezentat de Vasile Bolea în teza lui despre cum „Uniunea Europeană ne transformă în sclavi” este că UE ne-ar închide întreprinderile. Și acesta este un fals. În ultimii ani, UE a susținut numeroase întreprinderi din R. Moldova și a finanțat deschiderea altor noi. UE susține întreprinderile mici și mijlocii (IMM) prin intermediul a peste 30 de proiecte în R. Moldova. Spre exemplu, în mai 2024 UE a alocat 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). De această finanțare nerambursabilă vor beneficia 300 de IMM-uri, preponderent din mediul rural. În octombrie curent, Guvernul R. Moldova și UE au anunțat o nouă serie de granturi, astfel încât 27 de întreprinderi mici și mijlocii vor primi finanțare de la Uniunea Europeană, în valoare de aproape 7 milioane de lei.

UE este cel mai important donator al R. Moldova. Conform datelor oficiale, începând cu anul 2021 UE a pus la dispoziția țării noastre sprijin financiar de peste 2,2 miliarde de euro, printre altele, prin asistență macrofinanciară, sprijin bugetar, asistență bilaterală prin programele de acțiune anuale, ajutor umanitar, sprijin pentru răspunsul la crize, precum și proiecte cu instituții financiare internaționale garantate de UE. Mai mult de jumătate din acești bani reprezintă asistență nerambursabilă.

Bolea, promotor activ al falsurilor

Deputatul Vasile Bolea, unul dintre fruntașii partidului Renaștere (formațiune din blocul politic Victorie, coordonat de Ilan Șor), promovează frecvent falsuri despre UE și relația pe care R. Moldova o are cu comunitatea europeană. El a promovat falsul precum că instituțiile statului sunt controlate de mercenari străini, a „prorocit” denunțarea unui număr mai mare de acorduri cu CSI decât are R. Moldova încheiate, a speculat pe seama numirilor în funcția de ambasador, închiderii școlilor și tăierii banilor de la educație și redirecționarea lor către înarmare.

Victoria Borodin,

Stopfals.md


Articolul precedentNu suntem la Vatican, dar așteptăm să iasă fum alb din coșul Președinției de la Chișinău
Articolul următorVictoria Bacinina, vocea elevilor din Soroca în Consiliul Național al Elevilor / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.