După mai mulți ani de secetă, la Dărcăuți va avea loc Festivalul Apelor

0
97

În ultimii ani, majoritatea fântânilor din satul Dărcăuţi, raionul Soroca, au secat, iar localnicii au fost nevoiţi să care apă în butoaie sau căldări din satele vecine. Oamenii făceau naveta şi de două – trei ori pe zi, mai ales în lunile fierbinţi de vară.

Lucrurile s-au schimbat odată cu instalarea turnului de acumulare a apei şi construcţia unei cişmele în localitate.Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (UE).

De ani buni, oamenii din satul Dărcăuţi sunt nevoiţi să care apa cu butoaiele din satele vecine. Fântânele din sat au secat, iar în cele unde a mai rămas puţină apă este cu nisip şi de o calitate proastă. Ei spun că s-au săturat să consume apă murdară şi cu impurităţi, acum preferă să consume apă adusă de la cişmea. „Era foarte greu dacă nu avem apă în sat. Noi aici chiar aproape şi fântâna  la noi a secat. Aduceam de la iaz”, spun oamenii.

Primarul satului, Oleg Rozimovschi, a tot bătut pe la toate uşile posibile ca să aprovizioneze localitatea cu apă potabilă de calitate. Construcţia cişmelei a fost posibilă datorită unui grant din partea Uniunii Europene, prin intermediul Fundaţiei Germane GIZ, de peste 860 de mii de lei. „La noi situaţia cu apa potabilă, ca şi în majoritatea satelor din Republica Moldova, era foarte dificilă. Fiecare cu ce avea în dotaţie. Erau nevoiţi să se ducă la toate izvoarele de pe marginea localităţii, ajungeau până la satul Iarova şi se asigurau cu apă pentru necesităţi de familie. Datorită implementării proiectului respectiv şi cu suportul Uniunii Europene am reuşit să uşurăm situaţia. Următorul pas este să aducem apă la fiecare cetăţean în ogradă. La moment lumea se foloseşte de la punctul de distribuire şi iau apa de care au nevoie”, spune primarul Oleg Rozimovschi.

Pentru viitor, se preconizează ca fiecare gospodărie din localitate să fie aprovizionată cu apă potabilă la robinet, cu sistem de canalizare şi epurarea apei menajere. (SURSA: trm.md.)

P.S. După cum ne-a relatat primarul Oleg Rozimovschi, duminică, 15 august, va avea loc ultima activitate din cadrul proiectului – FESTIVALUL APELOR.


Articolul precedent„Există viață și după Dodon”. Rușii sunt gata să mărească importul produselor agricole moldovenești.
Articolul următorMănăstirea în cretă din Cosăuți / VIDEO / SĂ NE AMINTIM
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.