Drum bun… la Rudi! (VIDEO)

0
93

Miercuri, 22 februarie, la primăria satului Rudi a fost desfăşurată o masă rotundă la iniţiativa ziarului “Observatorul de Nord”, în cadrul campaniei de informare “Drum bun!”. Localnicii au fost invitaţi la o discuţie cu primarul satului, Iurie Marian, consilierii locali şi șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri a Consiliului raional Alexandru Sorocean.

Tema întâlnirii din această localitate de la extremitatea nordică a raionului a fost situaţia drumurilor raionale, problemele întreţinerii şi reparaţiei acestora şi cum vor fi utilizaţi banii alocaţi pentru drumuri de autorităţi. Localnicii au acordat întrebări responsabililor prezenţi şi şi-au spus părerea despre starea drumurilor. Vă propunem în continuare câteva dintre opiniile care au răsunat în cadrul mesei rotunde.

Alexandru Sorocean, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri: “Cât priveşte satul Rudi, anterior a fost implementat un proiect ambiţios datorită faptului că aici se află intersecţia meridianului şi a paralelei, la Arcul geodezic Struve. Împreună cu autorităţile centrale a fost asfaltat drumul cu un strat beton-asfaltic până la primărie şi apoi s-a mai adăugat o porţiune. În 2014 Rudi a primit 240 mii de lei pentru drumuri, în 2015-2016 nu au mai fost alocări din fondul rutier, şi în 2017 sunt preconizaţi 112,6 mii lei. Eu sper că porţiunea aceasta de drum din Rudi până la biserică să o asfaltăm”.

Iurie Marian, primarul satului Rudi: “Porţiunea de drum care leagă cele două părţi ale satului (Rudi şi Samoleuca — n.a.) o ştie şi domnul Sorocean, şi această problemă trebuie soluţionată în primul rând. Ea este de 500 de metri, dacă socotim de la Ţîpa până la pod şi apoi la Cuciula. Primăria Rudi a făcut cu ajutorul unui agent economic un deviz de cheltuieli cât ar costa porţiunea aceasta de drum pentru a fi reparată. Acolo este o pantă, iar reparaţia cu pietriş este doar până la prima ploaie pe care aceasta o va spăla. Pentru a betona ne trebuie 678 mii de lei, la preţurile din 2015. Şi dacă se vorbea că anii trecuţi de la Guvern au fost repartizaţi bani pe culori politice, până la urmă nu doar satul Rudi, dar nici unul nu a primit banii preconizaţi. Cu aceşti bani trebuia să ne îndeplinim promisiunile care au fost anunţate înainte de alegeri. Iar astăzi sătenii ne spun că am promis, dar nu am făcut, dar eu nu cred că veţi găsi un primar care a împrumutat bani, cum la noi trebuie 700 de mii de lei, iar din banii proprii şi-a îndeplinit promisiunile”.

Iurie Marian, primarul satului Rudi: “Aceşti 112 mii de lei împreună cu consilierii locali, dar şi în urma unui sondaj, vom hotărî unde-i vom da. Deşi este clar că dacă vom avea de ales o stradă cu douăzeci de oameni sau alta cu 300, vom da pentru strada unde locuiesc mai mulţi.

Zinaida Raneta, consilier local: “Eu cred că suma de 112 mii de lei nu este mare. Dacă drumurile încolo în deal din Samoleuca sunt făcute oleacă, aşa cum am putut noi, atunci bucata asta mică de la pod trebuie de reparată. Ar fi bine să mai avem o discuţie cu consiliul, cu oamenii din teritoriu, să vedem cât ne-ar costa plăcile de beton şi cum am putea să le aşezăm acolo cu puterea locuitorilor şi a primăriei. Ca să facem ieşirea aceasta pe de o parte şi de alta”.

Vitalie Voiniţchi, consilier local: “Durerea noastră este în partea cealaltă de sat, la Samoleuca. La noi au fost experţi şi au văzut că dacă vor pune prundiş şi nisip îl va spăla la vale. Unica variantă ar fi să betonăm şi să facem ulucele astea ca să curgă apa. După aceasta apare hotărârea de Guvern cu 780 mii lei programate pentru partea ceea de sat, eu vreau să fac anunţul că noi am promis şi am dus în eroare oamenii. Lumea ne întreabă, aţi promis, de ce nu aţi făcut? Ne-am adresat şi către Prim-ministrul Filip şi le-am spus că nu avem acces, drumurile sunt fărâmate, copiii nu pot merge la şcoală, cu tehnica nu poţi ieşi. Noi nu am promis înainte de alegeri ceva din pod, noi ne-am gândit, dar banii promişi aşa şi nu au fost alocaţi. Au folosit culoarea politică, au pus macaroane pe urechi, dar nu-i frumos lucrul acesta, iar oamenii simpli au dreptate, iar noi roşim în faţa lor”.

Alexandru Sorocean, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri: „Mai bine în loc de 890 de primării pe care le avem primeau bani 10 primării, dar acolo se reparau drumurile la maximum. De exemplu, să le fi dat la fiecare din aceste 10 pentru 2017 câte 3, 5 sau 10 milioane de lei din cele 400 milioane de lei care se strâng din fondul rutier”.

Pavel Rudi, consilier local: “De aceşti o sută de mii doar caloşi ne putem lua şi aceia rupţi. Noi trebuie să mai căutăm bani, dar nu să-i punem pe acest sector. Doar când vom mai avea 7-8 sute de mii, poate milionul, atunci împreună cu suta aceasta putem repara. Dar dacă vom încerca să facem ceva cu suta de mii, nu ne va reuşi nimic”.

Constantin Jorneac, localnic: “Eu sunt din mahalaua Samoleuca, şi cred că trebuie să se pornească anul acesta lucru măcar cu banii care sunt. Eu de 50 de ani trăiesc în partea ceea de sat şi de 50 de ani nu s-a făcut nimic. Faptul că s-a pus oleacă de prundiş şi moloz, totul este spălat la prima ploaie. Trebuie să deschidem uşile, iar dacă nu pornim acum, nu vom porni niciodată, nici la toamnă, nici anul viitor. Măcar când o să mor eu, să mă ducă pe asfalt”.

Evenimentul este organizat de Observatorul de Nord în colaborare cu primăria Rudi, in cadrul proiectului “Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice” implementat de API cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.


Articolul precedentAmbasadorii jazz-ului american la Soroca (VIDEO)
Articolul următorMobilier nou pentru cantinele mai multor școli din raion (FOTO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.