Drojdie proaspătă sau drojdie uscată? Care este mai bună şi când trebuie folosită fiecare

0
21645

Drojdia este un ingredient comun în bucătăriile gospodinelor care obișnuiesc să gătească pâine. Ea poate genera confuzie însă, fiindcă se prezintă sub mai multe sortimente. Drojdia proaspătă versus drojdia uscată: care este mai bună și când trebuie folosită fiecare.

Ce este drojdia și cum acționează

Drojdia propriu-zisă reprezintă o ciupercă unicelulară, vizibilă doar cu microscopul. Este nevoie de douăzeci de miliarde de celule de drojdie pentru a cântări 1 gram. Ingredientul este folosit în două scopuri principale: la coacerea pâinii, în bucătărie sau brutărie, sau la fabricarea berii.

La coacerea pâinii cu drojdie, aceasta din urmă fermentează zaharurile din făină și eliberează dioxid de carbon. Gazul în expansiune face ca aluatul să se umfle sau să crească. În fabricarea berii, drojdia acaparează zahărul și produce dioxid de carbon și alcool.

Drojdia proaspătă versus drojdia uscată. Ce caracteristici are cea dintâi

În articolul de astăzi, ne vom opri atenția asupra drojdiei folosite în bucătărie, la prepararea pâinii sau a altor bucate. Drojdia folosită la pâinea este de două feluri: proaspătă sau uscată. Cea proaspătă poate fi cumpărată de la magazine sau supermarketuri, fiind păstrată la temperaturi scăzute.

Drojdia proaspătă este ambalată în pachete de 25/50/100 de grame, este sfărâmicioasă și are un miros ușor înțepător. Trebuie păstrată la temperaturi de maximum 10 grade Celsius. Se dizolvă cu apă sau lapte, apoi este folosită în aluat. Are termenul de valabilitate cel mai scurt.

Drojdia proaspătă versus drojdia uscată. De câte tipuri poate fi cea uscată

Drojdia uscată este, spre deosebire de cea proaspătă, de două tipuri: activă sau instant. Ambele se obțin din drojdia proaspătă, cea instant însă prezentând o granulație mai fină. Pot fi cumpărate din magazin sau supermarket, fiind păstrate în locuri uscate și răcoroase.

Drojdia uscată activă trebuie dizolvată în apă sau lapte timp de 10 minute, înainte de a fi folosită în aluat. Spre deosebire de aceasta, cea instant se adaugă în aluat odată cu făina și nu necesita dizolvare prealabilă, potrivit explicațiilor oferite de brutari.

Care drojdie este mai bună și când se folosește

Atât drojdia proaspătă, cât și cea uscată (activă sau instant) sunt la fel de bune. Indiferent de cum se prezintă pe raftul din magazin, toate sortimentele își fac treaba la fel.

Singura diferență de care, probabil, ai vrea să ții cont este că drojdia uscată instant are un termen de valabilitatea mai lung în comparație cu celelalte tipuri de drojdie, este comod de păstrat, dar și de folosit.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentZodii care ar putea să se logodească în 2025. Nativii care trăiesc povești frumoase de iubire
Articolul următor„Gândacul cu multe picioare” nu e periculos – de ce e bine să-l ai în casă
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.