Săptămâna trecută la Soroca a avut loc un eveniment important pentru factorii de decizie din domeniul sănătăţii mintale. Dialogul de politici publice cu genericul “Direcţii strategice de dezvoltare a serviciilor de sănătate mintală în raionul Soroca” a adunat medici, funcţionari, reprezentanţi ai serviciilor descentralizate şi desconcentrate din raioanele Soroca, Donduşeni, Drochia, Floreşti, Ocniţa, Glodeni, Briceni, Râşcani şi Făleşti, dar şi beneficiari ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală ce activează la noi.
Activitatea face parte din proiectul moldo-elveţian “MENSANA — suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova” implementat de Trimbos Moldova. Preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, a declarat că autorităţile locale susţin şi vor sprijini în continuare reforma. “În 2014, raionul Soroca şi-a asumat angajamentul să devină un raion pilot, din cele trei ale proiectului MENSANA. În Soroca persoanele cu probleme de sănătate mintală au acces la îngrijiri în asistenţa medicală primară. Ţin să menţionez că în cadrul proiectului MENSANA medicii de familie din Centrul de Sănătate Soroca au fost instruiţi şi în diagnosticarea şi tratarea problemelor de sănătate mintală în formă uşoară”, a menţionat Ghenadie Muntean. Totodată, Tatiana Zatîc, şefa Direcţiei asistenţă medicală primară, urgentă şi comunitară a Ministerului Sănătăţii, a îndemnat factorii locali să colaboreze între ei. “Sunt anumite servicii sociale în raionul Soroca, dar ne dorim ca aceste servicii să conlucreze. Să lucreze integrat, deoarece serviciile trebuie să fie medico-sociale. Este foarte importantă această interacţiune dintre sistemul de sănătate şi autorităţile publice locale care sunt responsabile de a crea serviciilor sociale pentru populaţia care trăieşte în teritoriul dumneavoastră. Acele persoane care sunt în afara comunităţii, în afara atenţiei, trebuie să devină membri cu drepturi depline ai comunităţii, să fie primite în societate ca şi celelalte persoane”, a afirmat Tatiana Zatîc.
Schimbarea abordării şi viziunii măreşte eficienţa, prin urmare, trecerea de la modelul sovietic la cel european a început a aduce beneficii. Un exemplu este Centrul Comunitar de Sănătate Mintală ce activează în Soroca. “Reforma este foarte benefică, în primul rând pentru beneficiarii serviciilor de sănătate mintală, ne spune Ana Dobrovolschii, medic psihiatru în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca. Povara se pune nu doar pe umerii familiei sau a unui medic, ci pe o echipă formată din mai mulţi specialişti: psihiatru, psiholog, asistent social, medicul de familie, se ia în consideraţie şi toată reţeaua socială — vecinii, rudele, prietenii. Astfel preîntâmpinăm internările, dacă în 2014 au fost 386 internări la nivel de raion, atunci în primele şase luni ale anului curent avem 98 de cazuri. Omul cu cât mai des nimereşte în staţionar scade din abilităţile sale sociale şi devine închis, dar în comunitate el vede că celorlalţi le pasă de dânsul şi capătă încredere în sine”. În cadrul evenimentului s-au pus în discuţie mai multe teme din domeniu, cum ar fi: sănătatea mintală şi bunăstarea, tendinţe la nivel global şi naţional; sănătatea mintală comunitară — model nou de prestare a serviciilor medicale comunitare; servicii sociale integrate la nivel comunitar; integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistenţa medicală primară şi altele.
În Republica Moldova sunt 60 de mii de persoane diagnosticate cu probleme de sănătate mintală. Proiectul MENSANA a fost lansat acum 3 ani la iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi este implementat cu susţinerea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.