De vânzare case la un preț de … 60 bani românești. Vezi unde și în ce condiții

0
121

Orașul în care casele se vând cu 60 de bani. Nu este departe de România și primești bani pentru lucrările de renovare

Orașul în care casele se vând cu 60 de bani. Nu este departe de România și primești bani pentru lucrările de renovare / Sursa FOTO: wikimedia.org

Orașul în care casele se vând cu 60 de bani chiar există și nici nu este departe de România (la doar 500 de kilometri de Arad). În plus, mai primești și bani de renovare a locuinței, promit autoritățile. Totul se întâmplă în Croația, unde un oraș din nordul țării încearcă să combată depopularea cu o ofertă… imbatabilă, zice primarul.

Legrad era cândva cel de-al doilea oraș ca mărime din Croația. De la dispariția Imperiului Austro-Ungar, urbea a intrat într-un proces constant de depopulare, iar declinul este tot mai accentuat în ultimii ani.

Legrad, înconjurat de câmpuri verzi și pădure

„Ne-am transformat într-un oraș de graniță, cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci, de la căderea Imperiului Austro-Ungar, populația noastră a scăzut treptat”, spune primarul orașului, Ivan Sabolic. Ca o soluție la această problemă, autoritățile locale au decis să scoată la vânzare casele abandonate pentru doar o kuna (echivalentul a 60 de bani). Legrad este înconjurat de câmpuri verzi și pădure și se află aproape de granița cu Ungaria. Orașul are în prezent aproximativ 2.250 de locuitori.

Autoritățile au dat anunț că sunt scoase la vânzare 19 case goale (sau aflate în construcție) la prețul de 1 kuna. Deja s-au semnat 17 contracte de vânzare-cumpărare pentru câteva imobile, unele aflate într-o avansată stare de degradare: fie sunt pe jumătate ruine, fie le lipsesc ușile sau ferestrele ori au pereții acoperiți cu mucegai. Însă, municipalitatea promite să plătească 25.000 de kuna (16.400 de lei) pentru orice lucrare de renovare, scrie Reuters. Iar în cazul rezidenților care vor să cumpere o casă privată, Primăria Legrad va acoperi 20% din preț, până în limita a 35.000 de kuna (23.000 de lei).

Ce condiții sunt puse

Cea mai importantă condiție pentru cei care vor să se stabilească în Legrad este să fie solvabili din punct de vedere financiar. În plus, noii rezidenți trebuie să fie tineri sub 40 de ani. De asemenea, contractul încheiat cu municipalitatea prevede obligativitatea de a rămâne în Legrad pentru cel puțin 15 ani. Primarul Sabolic se laudă că ideea sa a stârnit deja interes în străinătate: „După câteva articole despre acțiunea noastră, am primit întrebări despre case din locuri foarte îndepărtate. S-au interesat din Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina și chiar Columbia”.

Oportunitățile de angajare pentru cei dornici să se mute în Legrad includ locuri de muncă în industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria prelucrării metalelor. Danijel Harmnicar, un tânăr croat din nord, cu o soție și doi copii, a acceptat oferta municipalității și a cumpărat o casă cu 1 kuna. „Este mult mai plăcut să trăiești în casa ta decât să fii chiriaș. Să stam aici 15 ani nu este o problemă pentru noi, oricum nu intenționăm să ne mutăm”, a spus el.


Articolul precedentBaronul Artur Cerari: Conflictul de la Otaci a apărut pe loc gol… Președintele AO „Bare Rom”, Robert Cerari: primarul de la Otaci a ațâțat spiritele
Articolul următorȘi astăzi nu vom avea ploi, iar temperatura aerului va fi de +28 grade Celsius
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.