De ce gălbenuşul se face verde la fiert

0
215

Moale, mediu sau tare – nu este chiar atât de simplu să facem oul fiert perfect. Chiar și când îl preferăm tare, sunt câteva greșeli pe care le fac de multe ori gospodinele și care afectează în mod nedorit rezultatul final.

La prima vedere, nu este deloc complicat. Trebuie doar să-l scufunzi în apă fierbinte, să-l scoți și să-l decojești. Sună ușor, dar ce se întâmplă dacă gălbenușul se face verde la fiert? Asta înseamnă că nu am urmat pașii corecți în prepararea sa.

Acest efect apare în condițiile în care expunerea prelungită la căldură face ca sulful din compoziția albușului să intre în contact cu fierul din gălbenuș.

Detaliile la care trebuie să fii atent

Rezultatul acestei reacții este sulfura feroasă, un compus inofensiv, dar neplăcut la vedere și cu gust specific, care poate și mirosi urât.

Putem evita acest fenomen prin scurtarea timpului de gătit, folosirea mereu a ouălor cât mai proaspete și răcind oul imediat după ce este scos din apă.

Timpul de preparare a ouălor variază în funcție de textura pe care dorim să o obținem. În cazul celor fierte tari, albușul și gălbenușul au nevoie de 10 până la 15 minute pentru a deveni solide. Dacă se depășește acest interval, gălbenușul se va usca și nu va mai fi deloc cremos.

Cu toate că ouăle fierte pot fi păstrate câteva zile în frigider, se recomandă să fie consumate chiar în ziua în care sunt preparate.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCe înseamnă codul „14324” de pe WhatsApp
Articolul următorCum să cureţi vinetele coapte într-o secundă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.