De astăzi, creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui, care se va încheia pe 1 mai

0
30

Creștinii ortodocși intră de luni, 15 martie, în Postul Paștelui, cel mai mare și cel mai sever post de peste an. Postul se va încheia pe 1 mai. Creștinii sunt îndemnați să-și curețe trupul și sufletul prin rugăciune și prin abținere de la alimentele de oricine animală.

Contactat de IPN, parohului Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, Ion Ciuntu, a menționat că Postul Paștelui este o perioadă însemnată pentru un creștin, pentru cel ce vrea să-și mântuiască sufletul. În drumul spre sfânta sărbătoare a Paștelui, omul are necesitatea din interior, necesitatea sufletului, să se pregătească și să se curețe de multe greșeli, gândurile care-l bântuie și care aduc „lucrarea diabolică pentru a comite greșeli nefaste”. De aceea, e bine creștinul să facă rugăciuni deosebite și să adopte un mod de trai deosebit, un mod de vorbire deosebit și un mod de acțiune deosebit, toate împletite cu rugăciune. Acestea îl vor face pe om mai tare și mai rezistent în fața tuturor necazurilor și îl va proteja de faptele urâte.

În prima săptămână a postului se ține Canonul Sfântului Andrei al Cretei – un canon al meditației care pune omul în fața celor făcute și într-un fel vine să schimbe viața persoanei din întuneric spre lumină. Preotul spune că e important și aspectul fizic, când oamenii renunță la anumite alimente grase, cărnuri, alimente prăjite, când și animalele rămân vii și omul, ajunge la un organism mai suplu, nu doar fizic, dar în combinație cu sufletul. Pentru asta, menționează Ioan Ciuntu, trebuie să fim în armonie cu cei dragi, cu părinții, colegii de muncă, să facem punți între cei certați. Să facem lucruri bune din adâncul sufletului, dar nu artificial.

În Postul Paștelui dezlegarea la Pește se va face în ziua Bunei Vestiri și de Florii – duminica   a șasea. Preotul spune că, biserica mai face concesii privind consumul de alimente în post pentru femei însărcinate, copii, studenți, militari care sunt în misiune, vârstnici, pentru oamenii bolnavi, dar chiar și așa e bine ca aceste persoane să nu exagereze.

În perioada Postului Mare nu se fac nunți. Botezurile sunt săvârșite în orice zi a anului. În perioada pandemică, menționează Ioan Ciuntu, botezurile și slujbele se fac cu respectarea tuturor normelor anti-epidemice. El dă asigurări că toți oamenii stau cu mască la Sfânta Liturghie, păstrează distanța socială și toți deja respect normele de sine stătător.

În anul 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului pe data de 2 mai.

(SURSA: ipn)

Articolul precedentRepublica Moldova se regăsește printre țările de risc epidemiologic, care impune carantinarea/izolarea la intrarea în România
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Și la Soroca drapelele au fost coborâte în bernă în semn de comemorare a lui Nicolae Dabija
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.