Cum trăiesc unii oameni peste 100 de ani?

0
342
Foto: Alex park from Pixabay

Oamenii care ajung să trăiască peste 100 de ani au un sistem imunitar deosebit, care rămâne funcțional și la o vârstă înaintată, arată un studiu citat de The Independent. Această categorie de oameni care trăiesc 100 de ani sau mai mult au o compoziție distinctă de celule imunitare, cu ajutorul cărora sistemele lor imunitare rămân funcționale, spun autorii studiului, printre care se află și cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston, scrie DIGI24.

Studiile anterioare au arătat că una dintre caracteristicile definitorii ale îmbătrânirii este o scădere a bunei funcționări a sistemului imunitar. Celulele imune se află în spatele mecanismelor importante de recuperare după o boală, ajutând longevitatea. În noul studiu, publicat recent în jurnalul EBioMedicine, cercetătorii au făcut secvențierea celulelor pentru a evalua moleculele din celulele mononucleare din sângele periferic (PBMC) – o categorie largă de celule imunitare care circulă în sânge – prelevate de la șapte centenari. Aceștia fac parte din New England Centenarian Study, unul dintre cele mai mari studii asupra persoanelor din America de Nord care au ajuns la vârste foarte înaintate. Cercetătorii au folosit apoi tehnici de calcul avansate pentru a analiza modul în care proporția diferitelor tipuri de celule și activitățile lor interne se modifică odată cu vârsta. Ei au identificat o compoziție specifică tipului de celule și modificări specifice ale funcției lor care sunt unice pentru centenari.

„Am adunat și analizat ceea ce este, după cunoștințele noastre, cel mai mare set de date despre subiecți centenari, care ne-a permis să definim caracteristicile unice ale acestei populații și să identificăm factorii moleculari și stilul de viață care contribuie la longevitatea lor”, a explicat autorul principal al studiului, Stefano Monti. „Datele noastre susțin ipoteza că centenarii au factori de protecție care le permit să se recupereze după boală și să ajungă la vârste extreme”, a spus Tanya Karagiannis, coautor al studiului. Oamenii de știință spun că, pe măsură ce oamenii sunt expuși la infecții și se vindecă de-a lungul vieții, sistemul lor imunitar învață să se adapteze.

Dar această capacitate de adaptare scade de obicei odată cu vârsta. „Profilurile imunitare pe care le-am observat la centenari confirmă un lung istoric de expunere la infecții și capacitatea de a se vindeca și vin în sprijinul ipotezei că centenarii au factori de protecție care le măresc capacitatea de a se recupera după infecții”, a spus Paola Sebastiani, un alt autor al studiului. Cercetătorii cred că aceste descoperiri le oferă o bază pentru a înțelege mai bine mecanismele care duc la rezistența imunitară a vârstnicilor. „Centenarii și longevitatea lor excepțională ne oferă o „schemă” pentru o viață mai productivă și mai sănătoasă. Sperăm să învățăm tot ce putem despre extinderea duratei de viață sănătoasă”, spun cercetătorii.

SURSA: DIGI24

Articolul precedentSănătate: medicul pediatru Tamara Grebănos, despre boala diareică acută – de la A la Z
Articolul următorMare este trimisul Lui pe pământ, Preotul profesor doctor Mihail Milea, de la Buzău și de la Soroca, care astăzi împlinește 65 de ani!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.