Este bine să știți!
Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Soroca atenționează populația să fie foarte prudentă la procesul de fermentare a vinului. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
EVITAȚI intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă;
EXCLUDEȚI amplasarea recipientelor cu must pentru fermentare în spații închise;
ANUNȚAȚI pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;
VERIFICAȚI concentrația de oxigen în încăperea în care întrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen;
NU INTRAȚI fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
Simptome ale intoxicării:
Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.
Expunere ridicată — convulsii, comă, deces.
Primul ajutor:
* scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;
* aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
* apelarea Serviciului 112;
* aport de aer cât mai rapid posibil.
Cetățeni, nu uitați! Printr-un comportament preventiv vă salvați viața! În caz de situații de urgență, apelați 112.
Eugeniu DOGA, șeful SP al DSE mun. Soroca, maior al s/i