Cum rezolvă autoritățile locale problema insuficienței anumitor tipuri de arbori în pădurile Sorocii?

0
110

La data de 18 august 2022, în incinta Palatului de Cultură, s-a desfășurat o ședință cu genericul „Restabilirea pădurilor: o cale spre recuperare și bunăstare”. În cadrul evenimentului doctorul în economie Dumitru Galupa, a făcut o trecere în revistă a importanței pădurilor pentru societate și mediu, necesitatea adaptării pădurilor la schimbările climatice care devin tot mai evidente din an în an.

În discuții au fost abordate diverse subiecte de actualitate pentru fondul forestier precum:
suprafața optimă de împădurire a teritoriului Republicii Moldova necesară pentru a asigura un echilibru ecologic; necesitatea elaborării unor tehnologii de substituire a salcâmilor și altor tipuri de păduri în care lipsește specia de bază cu arbore de stejar, gorun și alte specii de bază; necesitatea extinderii terenurilor cu vegetație forestieră care astăzi, practic, este stopată din cauza lipsei mijloacelor financiare; necesitatea creării și implementării unui program de stat bine argumentat științific pentru împădurirea terenurilor; necesitatea împăduririi malurilor de apă în contextul schimbărilor climatice pentru asigurarea protecției resurselor acvatice; categoriile de terenuri care pot servi ca potențial de extindere a fondului forestier și necesitatea reevaluării sortimentului de arbori și arbuști recomandați pentru practicile silvice; problemele existente privind evaluarea resurselor forestiere și pastorale.
La această adunare au participat vicepreședinta raionului Soroca, Svetlana Păunescu, directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Dumitru Galupa, primarii din raionul Soroca, reprezentanții Întreprinderii de Stat ”Pentru Silvicultură Soroca” a Agenției Moldsilva Roman Gherasim, director și Mihai Pînzaru, inginer silvic-șef.
Articolul precedentProiectul „Prevenirea violenței domestice”, a ajuns și la Soroca
Articolul următorDe ziua sa, Irina Rîmes, a revenit acasă. 14 ani în urmă interpreta ne-a încântat la jubeliul de 10 ani ai Observatorului de Nord

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.