Scopul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor din 7 Iunie 2022 va fi acela de a crește gradul de conștientizare și de a solicita acțiuni în domeniile prevenirii,identificării și abordării riscurilor legate de alimente și îmbunătățirea sănătății publice.
Siguranța alimentară, nutriția și securitatea alimentară sunt indisponibil legate. Bolile transmise prin alimente împiedică dezvoltarea socioeconomică prin tensionarea sistemelor de sănătate și dăunează economiilor naționale, turismului și comerțului. Consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice precum metalele grele, cauzează peste 200 boli. Copii cu vârsta sub 5 ani suportă 40% din povara bolilor transmise de alimente,cu125000 de decese în fiecare an. Copii sub 5 ani prezintă un risc crescut de malnutriție și deces din cauza alimentelor nesigure.
Alimentele sigure și hrănitoare contribuie la creșterea și dezvoltarea copilului, mărindu-i potențialul intelectual și fizic, performanța școlară și performanța la maturitate. Siguranța alimentară este influențată de sănătatea animală,a plantelor și a mediului în care sunt fabricate aceste produse.
Accesul la cantități suficiente de alimente sigure și hrănitoare este cheia pentru susținerea vieții și promovarea sănătății bune. Pe lângă faptul că contribuie la securitatea alimentară și nutrițională,o aprovizionare sigură cu alimente sprijină și economia națională,comerțul și turismul, stimulând dezvoltarea durabilă.
AUTOR: Maria CERNOPÂSCAIA, medic igienist