Consiliul raional Soroca, primul la capitolul transparență

0
111

Soroca s-a clasat pe primul loc în topul celor mai transparente raioane din republică și a acumulat 55 de puncte din 100, fiind urmată de Fălești (54 puncte) și Strășeni (52 puncte). Indicele de transparență a autorităților publice locale de nivelul II din Republica Moldova a fost făcut public ieri, 29 noiembrie, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Indicele de transparență a raioanelor, semnat de expertul Viorel Pârvan, reprezintă un instrument de monitorizare a respectării transparenței și de măsurare a gradului de responsabilizare la nivelul administrației publice locale de nivelul al doilea către cetățeni. Consiliile raionale au fost clasificate în nouă criterii de transparență care au inclus accesul la informație, participarea în procesul decizional, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, bugetarea raională, serviciile sociale și investițiile.

„Indicele transparenței este o indicație clară a faptului că eficiența autorităților contează pentru cetățeni și pentru calitatea democrației în Republica Moldova”, a declarat directorul IDIS, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

E.S Robert Kirnag Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova a declarat „Deschiderea autorităților locale va contribui la soluționarea multor provocări cu care se confruntă autoritățile în prezent. Astfel, transparența va face autoritățile publice mai puternice și mai competitive, iar în schimb vor primi suportul cetățenilor și a societății civile”.

Potrivit indicelui, Consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație. Mai puțin deschise sunt autoritățile atunci când vine vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, astfel încât autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii.

Cele mai bune exemple de participare în procesul decizional le reprezintă autoritățile publice raionale ale raionului Strășeni, care a acumulat la acest criteriu 16,5 puncte din 32 maxim posibile, Soroca cu 15,8 puncte și Fălești cu un punctaj de 13,5.

Doar trei Consilii raionale au supus consultărilor publice și au adus la cunoştința publicului rectificările la buget pentru anii 2014 – 2015, iar 14 administrații au realizat aceste obligații parțial.

La al treilea capitol, achiziții publice, trei administrații raionale (Cahul, Soroca și Fălești) au adus la cunoștință publică planurile de achiziții publice și doar Consiliul raional Soroca a făcut public pe web anunțurile de achiziții publice.

În ce privește aducerea la cunoștință publică a rezultatelor achizițiilor publice, 16 raioane, parțial, fac acest lucru (55,2%) și doar trei administrații raionale (Ialoveni, Soroca și Ungheni) au publicat pe web rezultatele achizițiilor publice pentru anul 2015.

În cadrul evenimentului experții au prezentat și o serie de recomandări pentru aleșii locali, printre acestea sunt necesitatea publicării rapoartelor anuale privind transparența în procesul decizional, anunțarea rezultatelor achizițiilor publice, consultarea publică a proiectelor de buget, elaborarea Codurilor de etică și asigurarea profesionalismului în administrarea întreprinderilor municipale.

Nivelul de transparență a raioanelor și a celor mai mari localități din Moldova puteți vizualiza AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.