Soroca s-a clasat pe primul loc în topul celor mai transparente raioane din republică și a acumulat 55 de puncte din 100, fiind urmată de Fălești (54 puncte) și Strășeni (52 puncte). Indicele de transparență a autorităților publice locale de nivelul II din Republica Moldova a fost făcut public ieri, 29 noiembrie, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Indicele de transparență a raioanelor, semnat de expertul Viorel Pârvan, reprezintă un instrument de monitorizare a respectării transparenței și de măsurare a gradului de responsabilizare la nivelul administrației publice locale de nivelul al doilea către cetățeni. Consiliile raionale au fost clasificate în nouă criterii de transparență care au inclus accesul la informație, participarea în procesul decizional, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, bugetarea raională, serviciile sociale și investițiile.
„Indicele transparenței este o indicație clară a faptului că eficiența autorităților contează pentru cetățeni și pentru calitatea democrației în Republica Moldova”, a declarat directorul IDIS, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.
E.S Robert Kirnag Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova a declarat „Deschiderea autorităților locale va contribui la soluționarea multor provocări cu care se confruntă autoritățile în prezent. Astfel, transparența va face autoritățile publice mai puternice și mai competitive, iar în schimb vor primi suportul cetățenilor și a societății civile”.
Potrivit indicelui, Consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație. Mai puțin deschise sunt autoritățile atunci când vine vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, astfel încât autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii.
Cele mai bune exemple de participare în procesul decizional le reprezintă autoritățile publice raionale ale raionului Strășeni, care a acumulat la acest criteriu 16,5 puncte din 32 maxim posibile, Soroca cu 15,8 puncte și Fălești cu un punctaj de 13,5.
Doar trei Consilii raionale au supus consultărilor publice și au adus la cunoştința publicului rectificările la buget pentru anii 2014 – 2015, iar 14 administrații au realizat aceste obligații parțial.