Cine a construit biserica cu hramul „Sfântul Teodor Stratilat” din dealul Sorocii?

0
537

Biserica din dealul Sorocii, cu hramul „Sfântul Teodor Stratilat” înfrumusețează locul mai bine de un secol, adunând creștinii în jurul ei. Construcția se deosebește în primul rând prin arhitectura sa, care nu este una obișnuită pentru regiunea noastră. Specialiștii afirmă că aceasta combină elementele arhitecturale Art Deco pe baza stilului neo-rus de acum un veac.

Unii cred că biserica din Soroca, care a fost sfințită în 1916, ar avea multe tangențe cu cea din satul Parhomivca, din preajma Kievului, proiectată de Vladimir Pokrovski. Biserica cu hramul „Sfântul Teodor Stratilat” a fost ctitorită de fostul președinte al Zemstvei sorocene, Fiodor Aleinikov, care și este înmormântat în cavou. Arhitectura sa distinctă îi fascinează pe cei ajunși aici, biserica este monument de o importanță naţională, fiind ocrotită de stat.

Arhitectul Vitalie Iațiuc menționează în lucrarea sa “Dinamica dezvoltării arhitectural-urbanistice a oraşului Soroca în secolul al XX-lea” că biserica a fost “construită sub conducerea inginerului Koch Edmund Karlovici (în literatură până acum greşit este indicat Bolşacov Ivan — nota autorului)”.


Articolul precedentO bătrână din Cahul a rămas fără 52 mii lei. Escrocii au lucrat prin telefon
Articolul următorOxana Țapu la “Interviu cu Soroceni” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.