Ce reprezintă premiile Padma și pentru ce merite sunt înmânate?

0
35

Premiul Padma este unul dintre cele mai înalte distincții civile din India. Premiile sunt acordate în trei categorii: Padma Vibhushan (pentru serviciu excepțional și distins), Padma Bhushan (serviciu distins de ordin superior) și Padma Shri (serviciu distins). Toate persoanele, fără distincție de rasă, ocupație, poziție sau sex sunt eligibile pentru aceste premii. Cu toate acestea, funcționarii guvernamentali, cu excepția medicilor și a oamenilor de știință, nu sunt eligibili.

Premiul Padma urmărește să recunoască fapte deosebite și este acordat pentru realizări/servicii distinse și excepționale în toate domeniile de activitate/discipline: artă, asistență socială, afaceri publice, știință și inginerie, comerț și industrie, medicină, literatură și educație, serviciu public, sport, altele (domenii neacoperite mai sus și pot include propagarea culturii indiene, protecția drepturilor omului, protecția/conservarea vieții sălbatice etc.)

Premiile sunt prezentate de președintele Indiei în fiecare an. Premianților li se oferă un sanad (certificat) semnat de președinte și un medalion. Numărul total de premii care sunt acordate într-un an nu trebuie să depășească 120. Toate nominalizările primite pentru Premiile Padma sunt prezentate în fața Comitetului Premiilor Padma, care este constituit de prim-ministru în fiecare an. Comitetul Padma Awards este condus de secretarul cabinetului și include Ministrul de interne, secretarul președintelui și patru până la șase persoane eminente ca membri. Recomandările comitetului sunt înaintate primului ministru și președintelui Indiei spre aprobare.

În acest an, Președintele a aprobat acordarea a 119 Premii Padma. 29 dintre premiați sunt femei, 10 premiați sunt străini, 16 premiați postumi și 1 premiat transgender. Unii dintre acești premiați sunt: ​​-

K V Sampath Kumar și K S Jayalakshmi (Karnataka) – „duo de jurnaliști soț-soție – care conduc singurul cotidian din lume publicat în sanscrită”
K V Sampath Kumar și K S Jayalakshmi au primit Premiul Padma Shri în domeniul literaturii și educației (jurnalism). Ei sunt redactorii ziarului Sudharma – singurul cotidian din lume publicat în sanscrită de mai bine de 50 de ani. Având un tiraj de 3.500 de exemplare și un epaper gratuit, publicul său este răspândit în India, Germania, Japonia și Sri Lanka. Dincolo de știri, lucrarea își propune să-i învețe pe tineri despre sanscrită și măreția ei. Ziarul a fost lansat de tatăl lui K V Sampath Kumar, Pt Kalale Nadadur Varadaraja Iyengar, în 1970. Pe lângă ziar, K V Sampath Kumar și K S Jayalakshmi au publicat peste 100 de cărți în sanscrită, inclusiv povești pentru copii.

Sathyanarayan Mundayoor (Arunachal Pradesh) – „Locuitor din Kerala care și-a dedicat viața răspândirii bucuriei de a citi în Arunachal”
Sathyanarayan Mundayoor a primit premiul Padma Shri în domeniul asistenței sociale (educație accesibilă). Născut în Kerala, Sathyanarayan Mundayoor și-a părăsit slujba guvernamentală ca ofițer de venituri în Mumbai și s-a mutat la Lohit în Arunachal Pradesh în 1979. El a promovat educația și cultura lecturii în zonele îndepărtate din Arunachal Pradesh timp de 4 decenii și a înființat 13 biblioteci Bamboosa în zonele îndepărtate, zone precum Wakro, Chongkham, Lathaw, Anjaw. De asemenea, a înființat o bibliotecă acasă, încredințând cărți voluntarilor care, la rândul lor, le distribuie copiilor și a scris o carte pentru copii în limba malayalam despre moștenirea populară din Arunachal Pradesh.

Jagdish Lal Ahuja (Punjab) – „timp de 2 decenii a oferit mese pentru peste 500 de pacienți săraci zilnic”
Jagdish Lal Ahuja a primit premiul Oadma Shri în domeniul Asistenței Sociale (Servicii). Născut în Peshawar în Pakistan, împărțirea Indiei l-a forțat să devină singurul susținător financiar al familiei la o vârstă fragedă, astfel că își caută propria copilărie pierdută prin ochii copiilor pe care îi hrănește. El a servit zilnic mâncare gratuită sutelor de pacienți săraci din afara PGIMER și le-a oferit pacienților sprijin, de la asistență financiară la pături și haine. A început să servească mâncare gratuită în anii 1980, trecând la PGIMER în 2000 pentru a servi peste 2.000 de oameni zilnic timp de 15 ani și a vândut proprietăți pentru a-și duce mai departe misiunea și continuând să servească nedescurajat chiar și de cancerul de stomac.

Javed Ahmad Tak (Jammu & Kasmir) – „îmbunătățirea vieții copiilor cu handicap din Kashmir”
Javed Ahmad Tak a primit Premiul Padma Shri în domeniul asistenței sociale. El este un asistent social care lucrează cu copiii cu dizabilități de 2 decenii pentru a-i integra în societate. El a înființat Organizația pentru bunăstarea umanității, Kashmir și Școala Zaiba Aapa pentru persoanele cu dizabilități (fizice și intelectuale) – oferind educație gratuită, ajutor și motivație pentru peste 100 de astfel de copii. Javed Ahmad Tak a implementat un proiect pentru spații prietenoase pentru copii în peste 40 de sate din Anantnag și Pulwama. El folosește un scaun cu rotile din 1997, din cauza unei leziuni la coloana vertebrală.

Leela Joshi (Madhya Pradesh) – „Ofițer medical la Railway Medical Services pensionat, prețuită ca mamă a Ratlam-ului pentru munca ei de peste 2 decenii, cu impact mare în rândul femeilor care suferă de anemie în Ratlam”
Leela Joshi a primit Premiul Padma Shri în domeniul Medicinei (asistență medicală accesibilă). Ginecolog la Railway Medical Services pensionat în 1996, care a tratat femei și copii suferinzi de anemie în Ratlam, a jucat un rol esențial în reducerea deceselor neonatale, a mortalității materne și a morbidității. Leela Joshi a organizat 1.000 de tabere gratuite de sănătate, a distribuit suplimente și a inițiat schema de sănătate „12/12/12”, în care fetele de 12 ani, sau fetele care studiază în clasa 12, trebuie să aibă 12 GMS% HB în sânge.

Nanda Prusty (Odisha) – „Profesor de școală de sat în vârstă de 100 de ani din Jajpur – oferă educație gratuită”
Nanda Prusty a primit Premiul Padma Shri în domeniul literaturii și educației (educație). Profesor dedicat, cu misiunea de a eradica analfabetismul, oferă educație gratuită în satul Kantira din Jajpur. Neclintit de problemele de sănătate și cele financiare, continuă să ajute neobosit societatea. O persoană populară, respectată și iubită de toți, păstrează vie tradiția chatashali (școală non-formală, sub un copac) educând de mai bine de 7 decenii mai multe grupe de elevi în zori și bătrâni la apus, fără a percepe o taxă. Mulți dintre studenții săi au continuat să aibă cariere de succes.

 Matha B. Manjamma Jogati, prima persoană transgender care a primit Premiul Padma
Manjamma Jogati este un dansator de Jogati Nritya care a dansat de 1.000 de ori în ultimii 35 de ani. Manjamma Jogati a devenit prima femeie transgender președinte al Academiei Karnataka Janapada în 2019. Manjamma Jogati a găsit un motiv să trăiască datorită dansului după ce a fost blocată într-o viață dominată de sărăcie, stigmate sociale și ostilitate. Povestea rezilienței de care a dat dovadă Manjamma Jogati este acum o parte a programului pentru cursul de licență în arte de la Karnataka Folk University din Haveri.

  • articol comercial

Articolul precedentIuteCredit – Economisește până la 2600 lei din comision și nu rata marile reduceri la cumpărături! / PUBLICITATE
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Casă tristă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.