Când se culeg strugurii pentru must toamna. Cum determini conținutul ideal de zahăr

0
11006

Gospodarii trebuie să știe exact când se culeg strugurii pentru must, toamna. Este foarte important să culegem strugurii la momentul oportun, pentru a ne bucura de cea mai bună variantă a fructului.

Când se culeg strugurii pentru must toamna

Așadar, culegea strugurilor este un moment foarte important, de care depinde calitatea mustului și a vinului pe care îl vom face. Culesul viei începe în mod tradițional pe 14 septembrie, în zorii zilei, de Ostrovul Viilor, și nu se întinde târziu în toamnă, decât poate doar pentru anumite soiuri ce pârguiesc alene, îndeosebi cele roșii.

Este important ca strugurele potrivit să se culeagă la momentul potrivit, altfel vinul se dovedește a fi acru (dacă strugurii au fost recoltați prematur) sau mai puțin decât se estima (dacă boabele deja se stafidiseră). Fiecare soi are propria lui perioadă de bun augur, etapele dezvoltării strugurilor fiind pârga, maturarea și supramaturarea.

Cum se urmărește recolta

Măsurătorile pentru culesul viilor încep de la 15 iulie și se repetă în medie din 5 în 5 zile, până când se stabilește momentul oportun pentru a obține apoi un vin dulce sau unul sec, din strugurii negri, precum Feteasca Neagră, supranumită „rubinul vinurilor românești”.

Dincolo de caracteristicile strugurilor, culegătorii trebuie să fie pregătiți și din punct de vedere practic și al îndemânării. Iată cum se culeg strugurii:

  • Strugurii se culeg din partea de jos spre partea superioară a viței de vie;
  • Foarfecele trebuie să aibă mărimea mâinilor, altfel pot îngreuna procesul;
  • În timpul tăierii, ciorchinele trebuie orientat astfel încât să i se păstreze cea mai mare parte din codiță;
  • Vasul de recoltare nu trebuie expus la soare, pentru evitarea deshidratării;
  • Pe tot parcursul recoltării, e recomandată o pălărie de soare și mănuși;

Trebuie știut faptul că lumina, temperatura și umiditatea la care sunt expuși strugurii sunt printre principalii factori ce influențează recoltarea. Zilele ploioase și caniculare trebuie evitate pentru ca strugurii devin perisabili și slabi calitativ.

Reluarea recoltării se poate continua la 2 zile după intemperii, dacă toamna se anunță ploioasă, ideal ar fi să fie recoltați înainte, dacă soiul o permite. Cel mai recomandat moment al zilei este dimineața, pe lumină, după ce s-a ridicat roua.

Dar cum se stabilește nivelul de zahăr din strungure? Ei bine, cea mai sigură metodă de a stabili ziua recoltării este stabilirea nivelului de zahăr din struguri, la laborator, cu refractometrul sau cu densimetrul. Valoarea ideală este de 120-180 g zahăr/ litru must, în funcție de soi. Nivelul de zahăr influențează gradul de tărie al vinului, astfel încât 17 g/l duc la un grad de tărie alcoolică.
Varianta laboratorului implică recoltarea unor eșantioane de boabe la minimum 20 de butuci distanță/hectar, din același soi, coapte și necoapte, sănătoase și deteriorate, câte 3-4 boabe, astfel să adune 1-2 kilograme.

Dacă nu vreți să mergeți la laboratoare, atunci trebuie să știți că există și o metordă mai puțin complicată. Simpla analiză a boabelor de struguri poate oferi o idee asupra etapei de coacere în care se află aceștia. Pârga este caracterizată prin schimbarea aspectului și compoziției boabelor în mod brusc, păstrând ușor gustul acru.

Maturarea este cea mai convenabilă perioadă a recoltării și se recunoaște prin cantitatea de zahăr crescută și cea de aciditate scăzută, în timp ce boabele prind volum și masă. Supramaturarea implică creșterea nivelului de zahăr, dar scăderea în volum a boabelor și poate fi o etapă benefică recoltării, atunci când e vorba de vinuri nobile.

Putem observa și culoarea strugurilor ajunși la maturitate pentru cules. Când sunt bine coapte, majoritatea boabelor de strugure prind o nuanță aurie, mai ales în cazul strugurilor albi, sau foarte intensă, dacă sunt roșii. Cel mai bun indiciu în cazul celor negri este că nu mai au pete verzi și au devenit opaci. Atunci putem culege strugurii, deoarece sunt perfecți.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentNu doar ziua bună se cunoaște de dimineață, cea proastă, la fel
Articolul următorDorina Mihalcean, tânăra din Soroca stabilită la Viena „Acasă va fi mereu Republica Moldova”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.