Cancerul ucide de trei ori mai mult decât SIDA, malaria și tuberculoza luate împreună.

0
13

 Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țara noastră, iar în perioada anilor 2012 – 2019 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer. Datele au fost prezentate astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, tematica din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului accentuează importanța cooperării și acțiunilor colective și are sloganul “Împreună, toate acțiunile noastre contează!”.

Specialiștii anunță că epidemia cancerului reprezintă a doua cauză principală de deces la nivel global. Peste 9,6 milioane de decese sunt din cauza cancerului. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane anual, ceea ce reprezintă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: pulmonar, mamar, cancer de colon, prostată, cancer de piele și de stomac. În 2019, în R. Moldova 6132 de persoane au murit din cauza maladiilor oncologice. În rândul bărbaților nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual la 4 februarie, începând cu anul 2000 la inițiativa Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului, în scopul creșterii conștientizării, educației și acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Articolul precedentAcum au loc consultări publice ale Consiliului Raional Soroca / VIDEO LIVE
Articolul următorIată ce-și propun autoritățile pentru dezvoltarea municipiului Soroca în următorii cinci ani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.