Brock Bierman: “Soroca este orașul nr. 1 în familia noastră”

0
87

În perioada 3-9 mai, într-o vizită oficială în Republica Moldova s-a aflat Brock Bierman, Asistentul Administratorului pentru Europa și Eurasia al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Domnul Bierman s-a întâlnit cu conducerea republicii, diverși oficiali, reprezentanți ai societății civile și a vizitat proiectele implementate la noi de agenția americană…

Duminică, oficialul a revenit la Soroca, după ce a vizitat-o și alte dăți, iar un motiv aparte pentru aceasta este și faptul că bunelul său s-a născut aici. Este prima sa vizită în această funcție la Soroca, oraș de unde-și trage rădăcinile. Brock Bierman a fost însoțit la Soroca de Karen Hilliard, șefa USAID Moldova, Victor Său, primarul municipiului Soroca, Semen Veksler, președintele Comunității Evreiești din Soroca și Nicolae Bulat, directorul Muzeului local de Istorie și Etnografie. Oficialul american a vizitat Cetatea Soroca, după care a depus flori la monumentul în memoria victimelor Holocaustului din Cimitirul evreiesc și la mormântul prietenului său, Anatolie Prisacari (fost primar și președinte al raionului Soroca), înmormântat în cimitirul ortodox din dealul Sorocii. “Soroca este orașul numărul 1 în familia Bierman”, ne-a spus cu mândrie oaspetele.

Strămoșii mei s-au născut aici, pe acest pământ, așa că acest oraș ocupă un loc special în inima mea. Bunelul meu, dacă ar fi văzut totul ce se întâmplă aici, renovațiile și construcțiile, ar fi fost foarte mândru. Pot observa că multe chestii au progresat de la prima mea vizită din 1997, când la Muzeul de Istorie și Etnografie ardea un singur bec. Domnul primar a făcut un lucru extraordinar în ceea ce privește dezvoltarea turismului, dezvoltarea economică și această cetate. Și totul ce vedem aici în cetate nu ar fi fost posibil fără implicarea domnului Nicolae (Bulat — n.a.), el este ca un părinte pentru acest loc. Dacă am face o comparație cu prima mea vizită în acest oraș, aici nu era nici un hotel și nu am putut să rămân peste noapte, dar acum sunt 4-5 hotele, vreo 17 restaurante, este o dezvoltare extraordinară. Eu aș vrea să invit toți cetățenii moldoveni, și nu numai, dar și pe cei din România, Ucraina, Rusia, Statele Unite ale Americii, Mexic, America de Sud și oricare altă țară din lume să vină și să viziteze această cetate și acest oraș minunat”.


„Americanii de rând nu știu atât de multe despre Republica Moldova cât ar trebui să cunoască. Există mulți americani care nu cunosc suficient despre strămoșii lor. De exemplu, bunelul meu a emigrat din Soroca în 1906. Sunt sigur că există mulți americani care au rădăcini în Soroca, Chișinău, Bălți sau alte părți. Aici își are rădăcinile actrița Natalie Portman și alții. În ultimul timp în SUA aflarea istoriei familiei este unul dintre cele mai populare hobby-uri. Există multe site-uri care pot să-ți povestească istoria familiei tale. Eu cred că fiecare din noi trebuie să-și cunoască rădăcinile”.


Despre aceea că Brock Bierman nu uită de rădăcini vorbește și faptul că la ceremonia de inaugurare a sa în noua funcție s-au servit câteva sticle de vin moldovenesc, iar mămăliga rămâne a fi una dintre bucatele sale preferate. “Americanii de rând, probabil, nu știu atât de multe despre Republica Moldova cât ar trebui să cunoască, continuă Brock Bierman. Există mulți americani care nu cunosc suficient despre strămoșii lor. De exemplu, bunelul meu a emigrat din Soroca în 1906. Sunt sigur că există mulți americani care au rădăcini în Soroca, Chișinău, Bălți sau alte părți. Aici își are rădăcinile actrița Natalie Portman și alții.

În ultimul timp în SUA aflarea istoriei familiei este unul dintre cele mai populare hobby-uri. Există multe site-uri care pot să-ți povestească istoria familiei tale. Eu cred că fiecare din noi trebuie să-și cunoască rădăcinile. Știu că domnul Semen (Veksler — n.a.) a făcut un catalog cu persoanele înmormântate aici (în Cimitirul Evreiesc — n.a.), informația aceasta este disponibilă și este un lucru extraordinar pentru cei care vor să afle de unde provin rădăcinile lor. Nu poți să te miști înainte fără să înțelegi de unde vii. Avem o zicală în Statele Unite care aparține unui bibliotecar din cadrul bibliotecii congresului care a spus: a merge înainte fără să-ți cunoști rădăcinile este ca și cum ai încerca să plantezi o floare care a fost deja tăiată. Aceste flori arată foarte bine timp de câteva zile, după care se ofilesc. Ele trebuie să aibă rădăcini. Dacă vrei să construiești ceva, trebuie să ai un fundament, să ai rădăcini. Doar având rădăcini poți înflori. Ceea ce m-a impresionat în Republica Moldova este că în ultimii 20 de ani s-a depus foarte mult efort pentru a construi acest fundament și, în pofida faptului că foarte multă lume pleacă și este această tendință de emigrare, eu cred că mai există mult optimism și multe motive pentru care tinerii ar vrea să se întoarcă. În ultimele două-trei zile am avut posibilitatea să interacționez cu tinerii care au lucrat peste hotare și acum au revenit acasă. Ei construiesc aici afaceri și cel mai important este faptul că ei construiesc fundamentul și dezvoltă comunitățile. Cred că toți moldovenii ar trebui să fie optimiști cu ceea ce au aici. Eu mă mândresc cu ceea ce văd”.


Brock Bierman: “Am fost prieten cu regretatul Anatolie Prisacari și am avut o relație deosebită cu el. Îmi lipsește mult. Dumnealui a făcut parte din acel grup de lideri ai Sorocii, apoi a fost doamna Elena (Bodnarenco n.a.), primarul anterior. Când am dat jurământul pentru a fi investit în această funcție am purtat cravata lui Anatolie Prisacari, cu care am făcut schimb în 1999. Acest liderism există și în continuare la Soroca, așa că vom face un schimb de cravate și cu Victor Său.”


Brock Bierman și Karen Hilliard au discutat cu Victor Său despre proiectele preconizate pentru Republica Moldova, inclusiv și “Comunitatea Mea”, de care ar putea beneficia și Soroca. S-a mai pus accent și pe programele pentru dezvoltarea turismului cultural și istoric, la care localitatea noastră ar putea lua parte.


Articolul precedentFotografia zilei: Transport ecologic
Articolul următorCând vor avea sorocenii o stație de sortare a deșeurilor?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.