Băutura care hidratează cel mai bine organismul. Surpriza majoră: nu este apa

0
3238

De cele mai multe ori, atunci când ne este sete, simțim nevoia să bem apă pentru a ne hidrata mai bine. Specialiștii susțin că nu apa este cea mai hidratantă băutură. Totul a ieșit la iveală în urma unui studiu efectuat de Universitatea St. Andrews din Scoția, relatează CNN.

Oamenii de știință au precizat că apa, atât cea plată, cât și cea minerală, ajută foarte mult organismul nostru, mai ales în perioadele caniculare, însă la o hidratare mai rapidă, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă mult mai bună.

Potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul St. Andrews, a mărturisit că totul constă în modul în care organismul nostru reacționează la băuturi. Este demonstrat că, dacă cât mai multă apă, aceasta este eliminată mai repede din stomac și este absorbită în sânge.

Un alt factor este legat de compoziția nutritivă a băuturii. S-a constatat că laptele, cu toate că are în compoziție grăsimi și proteine, este mult mai hidratant decât apa. Grăsimile, lactoza și proteinele contribuie foarte mult la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, soluțiile de rehidratare orală pot conține și cantități mici de zahăr, sodiu și potasiu, care și ele ajută foarte bine la retenția apei în organism.

Rinichii și ficatul au nevoie de apă

„Acest studiu ne spune o mare parte din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o mai bună hidratare”, a afirmat Melissa Majumdar, dietetician și antrenor personal, care nu a fost implicată în studiu.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că rinichii și ficatul nostru depind de apă, pentru a scăpa de toxinele din organism.

Băuturile carbogazoase, precum Coca-cola, au o concentrație mai mare de zaharuri, și nu sunt tocmai bune pentru hidratare. De regulă, se elimină mai lent în comparație cu apa, însă după ce aceste băuturi ajung în intestinul subțire, concentrația lor ridicată de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. Practic, este proces trage apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile.

Și alcoolul joacă un rol important! De exemplu, un pahar cu whisky va deshidrata mai mult organismul decât o halbă cu bere rece. Studiul a mai arătat faptul că o cafea normală, care conține 80 de miligrame de cafeină, este la fel de hidratantă precum o cantitate similară de apă.

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentMâine se va decide soarta partidului „Șor”: a fi sau a nu fi?
Articolul următorPrima semifinală Eurovision 2023 e azi. Află ce schimbare majoră a fost anunțată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.