Au început lucrările de renovare la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca

0
195

Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca a intrat în șantier. În instituție au început lucrările de renovare, realizate în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, sprijinit financiar de Banca Mondială. Acțiunea se înscrie în eforturile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) de îmbunătățire a condițiilor de învățare în școlile din țară. Procesul de renovare este estimat la peste 12 milioane de lei și este realizat prin intermediul Instituției Publice „Fondul de Investiții Sociale” (FISM).

„Asigurarea unor condiții bune de învățare în școlile din Republica Moldova este o prioritate a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Procesul de renovare a școlilor de circumscripție se desfășoară grație sprijinului financiar, oferit de Banca Mondială. Astfel, pentru Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca sunt alocate 11 milioane 700 de mii de lei, echivalentul a 700 de mii de dolari SUA. MECC alocă și mijloace financiare în valoare de 5 milioane de lei pentru a asigura dotarea școlii cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie, procurarea mobilierului”, a specificat Natalia Grîu, secretar de stat la MECC.

Activitățile desfășurate în cadrul procesului de renovare includ reconstrucția din temelie a blocului principal al Liceului. Lucrările sunt executate prin intermediul FISM.

„Obiectivele cheie în reconstrucția Liceului țin de renovarea totală a blocului principal de studii,   schimbarea acoperișurilor la toate blocurile, renovarea utilajului de la punctul termic, termoizolarea blocurilor Liceului, parțial vor schimbate articolele din tâmplărie. Perioada de reconstrucție este estimată la 13 luni. În cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” Instituția Publică Fondul de Investiții Sociale execută lucrări de renovare la 17 școli de circumscripție din Republica Moldova”, a menționat Sergiu Niculiță, director adjunct FISM.

Administrația școlii a pregătit instituția pentru procesul de reconstrucție.

„Copiii au fost transferați să își facă studiile în două schimburi. Astfel cei din clasele gimnaziale și liceale vor învăța de dimineața, iar elevii claselor primare vor face lecții după amiază cu începere de la ora 13:30. Blocul principal al școlii care va fi reparat fundamental a fost deja eliberat și transmis Companiei care va executa lucrările. Sperăm că de luni, 9 martie, vor începe lucrările propriu-zise”, a menționat directorul Liceului Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca, Dionisie Mitrofan.

În Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca își fac studiile 920 de elevi. Peste 100 dintre ei vin la școală din satele din apropiere: Egoreni, Iorjnița, Zastânca și Cosăuți.

Pentru renovarea instituției sunt alocate 12 milioane 600 de mii de lei. 11 milioane 700 de mii de lei sunt mijloace financiare alocate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Cu o contribuție de 900 de mii de lei participă la renovarea liceului Consiliul Raional din Soroca.

În total, în anul 2020, în cadrul PRIM  vor fi renovate opt școli de circumscripție din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.