Astăzi începe toamna! Înălțarea Sfintei Cruci: tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune se rostește în această zi

0
353

 Astăzi este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși de rit vechi. Potrivit tradiției, se spune că, aceasta este ziua care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. 

Acestea sunt apoi duse la sfânta biserică, împreună cu un buchet de flori care să conțină și busuioc. Acest buchet se lasă la sfânta cruce pentru a fi sfinţit, apoi adus acasă, pentru folosirea la vindecarea de boli.

O altă tradiţie este ca strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg. Ei sunt păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea, în limbaj popular se numesc “Strugurii lui Dumnezeu”. Totodată, în această zi de sărbătoare se bat nucii în gospodării. Mai mult decât atât, în această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce.  În tradiţia populară, frunzele şi florile de busuioc, mentă, maghiranul şi cimbru sunt plante magice şi se sfinţesc la biserică.

De sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci creştinii pot rosti această rugăciune puternică, despre care se spune că ţine la distanţă orice boală.

“Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmații Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin!”

Articolul precedentCurs valutar 27 septembrie 2023: moneda europeană costă 19 lei și 24 de bani, iar dolarul american 18 lei și 16 de bani
Articolul următorCandidatul independent Victor Spinei s-a înregistrat în cursa pentru Consiliul Raional Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.