Armele nucleare tactice – cât de periculoase sunt și cine va avea de suferit

0
295

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”. Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front, scrie ziarulnational 

Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.

Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.

Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.

Cât de periculoase sunt radiațiile rezultate în urma unui astfel de atac

Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.

Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.

Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.

Foto cerși pământ românesc.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.