ANRE a ajustat prețurile reglementate pentru energia electrică

0
4882

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică de astăzi, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, transmite moldpres.md

Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali: 251 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport; 265 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 268 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV); 281 bani/kWh – de tensiune medie (6–10 kV); 315 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume: 227 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 242 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 261 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV); 321 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Urmare a examinării cererilor prezentate de titularii de licențe, ANRE a constatat existența unor factori obiectivi care conduc la necesitatea ajustării costurilor ce se includ la determinarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022, printre care cei mai importanți sunt: majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la S.A. „Energocom” în calitate de furnizor central de energie electrică cu circa 34% (de la 3,24 lei/ kWh, la 4,33 lei/kWh); creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice din import; devalorizarea monedei naționale față de dolarul american cu circa 6% față de valoarea aplicată la determinarea prețurilor din 8 iunie 2022.

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentAflă de ce să uzi plantele cu apa din mașina de spălat
Articolul următorMai pe scurt: sorocenii vor plăti pentru curentul electric 3,21 lei/kWh
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.