A fost la scăldat și a orbit! Un adolescent din raionul Soroca are nevoie de ajutor

0
1312

Cum ar fi să mergi vara la scăldat și să orbești? Printr-o astfel de situație a trecut Petru Scutari, un tânăr originar din Căinarii Vechi, care la 15 iulie a mers la scăldat în satul vecin Schineni. În aceeași seară adolescentul a simțit un disconfort la ochiul stâng. Durerea, sensibilitatea la lumină și o ușoară înroșire a ochiului au fost primele simptome, pe care le-a pus inițial pe seama unei simple conjunctivite.

Mama lui Petru, fiind asistentă medicală, s-a adresat îndată la doctor. La 16 iunie Victoria Scutari împreună cu fiul său au mers la Spitalul Raional Soroca la oftalmolog. Doctorul le-a prescris tratament pentru zece zile. Din păcate, acesta s-a lăsat fără niciun efect. În august au mers la un nou control. De această dată la Bălți, la o clinică privată. Acolo constatările medicilor au fost mult mai grave și au trimis pacientul de urgență la spitalul pentru copii Emilian Coțaga din Chișinău.

Din 18 august până la 6 septembrie, Petru a fost internat în spital, însă situația a rămas neschimbată. Băiatul a fost externat cu vederea de 1% și cu diagnoza Keratoconus de etiologie neclară. În aceeași zi, mama împreună cu fiul său au mers la Clinica Microchirurgia Ochiului din Chișinău. Acolo diagnoza a fost confirmată.

 „Cauza a fost o infecție survenită în urma scăldatului în iaz, care nu a fost tratată corect de la bun început și care ulterior a dat complicații”, ne-a mărturisit mama lui Petru.

Singura soluție în acest caz este transplantul de cornee. O procedură care, din păcate, este extrem de costisitoare. Între timp, Petru a mai petrecut două săptămâni în spital. 

De această dată la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău. În urma tratamentului de acolo, familia a mai primit o veste tristă. Ulcer cornean – a fost diagnoza nouă, iar medicii au stabilit că adolescentul avea nevoie de intervenție chirurgicală urgentă.

La 7 octombrie, Petru a fost operat. I-a fost aplicată membrana amniotică, care ameliorează din durere. Peste trei săptămâni urmează o nouă consultație la medic, apoi doctorii împreună cu părinții ar urma să i-a o decizie unde se va petrece următoarea, transplantul de cornee.

„Ultima şansă ca Petru să-şi recapete vederea este transplantul de cornee, care se face numai peste hotare. Acest tratament este foarte costisitor. Necesită o sumă foarte mare de bani, circa 15.000 de euro. Cel mai probabil, intervenția chirurgicală urmează să fie efectuată în Turcia. Am transmis toate investigațiile băiatului acolo, am făcut dosarul de documente, care au fost consultate de doctorii din Istanbul. Acolo mi-au zis cât e costul, cec-ul mi l-au trimis de la clinică. Astfel noi strângem bănuț cu bănuț în speranța că vom ajunge şi vom face transplantul pentru ca băiatul nostru să vadă din nou lumina zilei, chipurile dragi și să fie din nou băiatul cel vesel cu speranțe în viitor. Vă rugăm ajutați-mi fiul să scape de această boală”, vine cu rugămintea mama lui Petru. https://www.mcharity.org/donate/un-moment-pentru-a-i-reda-vederea-lui-petru

Corneea este suprafața frontală clară a ochiului. Se află direct în fața irisului și a pupilei și permite luminii să pătrundă în ochi. O funcție importantă a corneei este cea de focalizare, aproximativ 65-75% din puterea de focalizare a ochiului fiind oferită de către acest țesut. Pentru a asigura aceste funcții, corneea trebuie să fie complet transparentă.

Un transplant de cornee este o procedură chirurgicală oftalmologică prin care parte corneei care nu mai este funcțională, este înlocuită cu o cornee provenită dintr-o bancă de cornee. Un astfel de transplant este folosit pentru a reda vederea, a reduce durerile sau a reface aspectul corneei deteriorate de un accident sau de anumite afecțiuni ale corneii precum: cornee bombată spre exterior, keratoconus, distrofia endotelială, subțierea sau ruperea țesuturilor care formează corneea, cicatrizarea țesuturilor din cornee, ulcerații profunde până la perforații care afectează corneea, complicații cauzate de intervenții anterioare.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.