Transparență în activitatea zilierilor: achitați 2736 lei anual sau 228 lei lunar și…munciți liniștit

0
647

Fără îndoială, nu este bine să ai grijă de buzunarul cuiva și, implicit, să-i numeri banii, dar când este vorba de banul public nu este „nici o rușine” să te intereseze cine și cum își aduce aportul la înmulțirea lui, cine și cum plătește atunci când este cazul sau se eschivează de la respectarea legii. De la o vreme încoace, și zilerii au intrat în vizorul autorităților și ar fi bine să aflăm cum stau lucrurile în relațiile statului cu această pătură socială de la o persoană autorizată și anume de la doamna Alina Pascari, șefa Direcției evidența plătitorilor și contribuabililor de asigurări sociale a CTAS Soroca:

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că în temeiul Legii nr. 22 din 23.02. 2018 privind executarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, în sistemul public de asigurări sociale a fost introdusă o categorie nouă de plătitori de contribuţii, aceştia fiind persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în agricultură.

Potrivit art. 7 al Legii prenotate, din veniturile obţinute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se calculează contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii. Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Reieşind din aceste condiţii, persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în agricultură, prin lege sunt obligate să se deplaseze la structura teritorială a CNAS pentru a perfecta un contract de asigurare socială. Suma care urmează a fi achitată pe baza contractului individual de asigurare socială pentru anul 2020 este de 2736 lei anual sau 228 lei lunar.

   Atenţionăm că întrucât, Legea prevede că din veniturile obţinute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se calculează contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii, zilierul este obligat individual să încheie contract şi să achite suma menţionată la bugetul asigurărilor sociale de stat în acele luni în care a desfăşurat activitate necalificată cu caracter ocazional indiferent de numărul de zile care a activat.

Cine sunt zilierii?

Zilierii – sunt persoane fizice, cetăţean al RM, cetăţean străin sau apartid, care are capacitatea de muncă şi care exercită, contra unei remuneraţii (sumă de bani), activităţi necalificate (activităţi care nu necesită cunoştiinţe sau calităţi speciale) cu caracter ocazional pentru un beneficiar, care poate fi o întreprindere sau organizaţie cu statut de persoană juridică ori fizică.

 Care sunt obligaţiile unui ziler ?

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în agricultură sunt obligate conform art.7 al legii 22 din 23.02.2018 de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, deplasîndu-se la orice structura teritorială.  Suma care urmează a fi achitată pe baza contractului individual de asigurare socială pentru anul 2020 este de 2736 lei anual sau 228 lei lunar, indiferent de numărul zilelor lucrate în luna respectivă.

 Care sunt drepturile unui  zilier ?

Zilierul are dreptul la condiţii de muncă corespunzătoare cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă; să fie asigurat cu utilaj şi instrumente necesare activităţii desfăşurate.

 


Articolul precedentCum poți evita carantinarea în România?
Articolul următorPelerinajul la Iași, de Sf.Parascheva, se amână pentru vremuri mai bune
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.