Republica Moldova ocupă locul 123 din 195 de state ale lumii incluse în Indicele vulnerabilităţii la focarele de boli infecțioase, elaborat de corporaţia americană RAND. Studiul publicat în 2016, a încercat să identifice viitoarele puncte fierbinţi de răspândire a bolilor infecţioase şi a efectuat o revizuire cuprinzătoare a literaturii relevante pentru a identifica factorii care influențează vulnerabilitatea la bolile infecțioase, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Unde se află cele mai vulnerabile state
Folosind date disponibile pe scară largă, autorii au creat un indice pentru identificarea țărilor potențial vulnerabile și apoi clasificate în funcție de scorul general de vulnerabilitate. Astfel autorii au constatat că din 25 de țări cele vulnerabile, 22 sunt în Africa, iar celelalte trei sunt Afganistan, Yemen și Haiti. Șapte dintre cele zece țări cele mai vulnerabile sunt zone de conflict active, iar dintre 30 de țări cele mai vulnerabile, 24 formează o centură solidă, aproape continuă, de la marginea Africii de Vest până la Cornul Africii, în Somalia – care este şi ţara cea mai vulnerabilă. “Dacă o boală transmisibilă ar apărea în acest lanț de țări, s-ar putea răspândi cu ușurință peste granițe în toate direcțiile”, afirmă autorii studiului, care recomandă ca factorii de decizie să ia calcul aceste concluzii şi să ia măsuri. “Un scor ridicat de vulnerabilitate nu condamnă în mod necesar o țară la rezultate slabe în ceea ce privește focarele de boli. Intervențiile țintite, oportune și sensibile cultural în sănătatea publică, asistența medicală, gestionarea incidentelor și guvernanța, precum și ajutorul global pot ajuta la atenuarea unui focar de boli infecțioase, așa cum se vede în exemplele din Nigeria, Senegal și Mali în timpul focarului de Ebola din 2014”, susţin autorii.
Moldova pe locul 123, China – pe 129
China de unde a pornit actuala epidemie de coronavirus este pe locul 129 şi nu se numără printre cele mai vulnerabile state. La fel şi Republica Moldova, care ocupă locul 123, alături de Rusia – locul 124 şi România – locul 127. Studiul relevă că şi țările mai puţin bogate pot depăși provocările economice și pot rezista la provocările de sănătate publică, cum ar fi focarele de boli infecțioase. Cele mai puțin vulnerabile ţări se află în Europa, America de Nord și Asia-Pacific, cu democrații robuste, economii și sisteme de sănătate puternice. Lider este Norvegia (locul 195), urmată de Canada, Finlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Japonia şi SUA. “Cele 25 de țări cele mai puțin vulnerabile tind să aibă forțe de muncă și cheltuieli medicale mai mari; indicatori de sănătate mai buni; guverne mai puțin corupte și mai stabile (de obicei democratice); drepturi umane mai bune; și dezvoltarea economică mai puternică, infrastructura de transport și tehnologii sofisticate”, constată autorii studiului.
Studiul mai relevă că scorurile de vulnerabilitate la bolile infecțioase pentru mai multe țări au fost mai bune decât cele calculate numai pe baza stării economice. Acest lucru în opinia autorilor sugerează că țările cu venituri mici pot depăși problemele economice și pot deveni mai rezistente la provocările de sănătate publică, cum ar fi focarele de boli infecțioase. Totodată ei au formulat o serie de recomandări pentru guverne şi instituţiile internaţionale ca acestea să țările cele mai vulnerabile să-și dezvolte capacitățile pentru a combate potențialele focare de boală transnațională. Printre măsuri se numără întărirea sistemelor de sănătate publică (laboratoare, detectare focare, echipe de reacţie rapidă pentru investigații și măsuri de control al bolilor) și sisteme de îngrijire medicală (de exemplu, pregătire profesională și certificare, clinici și spitale). La fel ei recomandau efectuarea de exerciții, inclusiv de masă, pentru a ajuta țările să înțeleagă mai bine acțiunile și actorii, precum și coordonarea necesară între ele, pentru a pregăti cel mai bine sistemele pentru a răspunde eficient la o amenințare a bolii care apare.
SURSA: mold-street.com