Pentru cât timp putem congela alimentele?

0
292
sursa imaginii: pixabay.com
sursa imaginii: pixabay.com

Congelarea poate reprezenta o modalitate excelenta de a prelungi valabilitatea pentru anumite produse, insa durata de timp variaza de la un aliment la altul. Iata care este intervalul recomandat pentru fiecare in parte, dar si ce alimente nu ar trebui introduse la congelator, alaturi de sfaturi specializate.

Urmatorul tabel se bazeaza pe intervale de timp recomandate de diverse organizatii guvernamentale cum sunt Administratia de Alimente si Medicamente, Departamentul SUA al Sanatatii si Departamentul de Stat din Victoria. In pricipiu, alimentele ar trebui inghetate la momentul optim de coacere/prospetime; unele produse cum sunt ouale, salatele si cartofii nu se congelaza bine. In cazul in care congelati un lichid, acesta se va dilata la temperaturi scazute, prin urmare aveti grija ca recipientul sa fie mai mare decat volumul lichidului.

Brutarie si deserturi

Paine si chifle coapte

2-3 luni

Placinta de fructe necoapta

2-4 luni

Paine si chifle necoapte

1 luna

Placinta cu dovleac sau nuci pecan coapta

1-2 luni

Fursecuri coapte

6-8 luni

Placinta cu branza

2-3 luni

Aluat de fursecuri

3 luni

Briose coapte

6-12 luni

Prajitura coapta, fara glazura

2-3 luni

Clatite

3 luni

Fursecuri coapte, cu glazura

1 luna

Vafe 

1 luna

Placinta de fructe coapta

6-8 luni

 

 

Carne

Miel si vitel

9 luni

Vanat

3-4 luni

Cotlete de porc

4-6 luni

Sunca (gatita)

2 luni

Friptura de porc

4-12 luni

Sunca conservata (deschisa)

1-2 luni

Fripturi

6-12 luni

Hamburger crud

3-4 luni

Cotlete de vita

4-6 luni

Slanina

1 luna

Friptura de vita

Pana la 12 luni

Carnati

1-2 luni

Pui si curcan (intreg)

12 luni

Carne gatita

2-3 luni

Pui si curcan (parti)

9 luni

Crenvursti (ambalati)

1-2 luni

Curcan, porc

3-4 luni

Pui prajit

4 luni

Vita, pui

3-4 luni

Preparate din pui gatit

4-6 luni

Limba, ficat, rinichi, inima

3-4 luni

Pui prajit

1-3 luni

Fructe de mare

Peste fara grasime

6 luni

Crab

10 luni

Peste gras

2-3 luni

Creveti proaspeti, scoici

3-6 luni

Peste gatit

4-6 luni

Calamar, scoici

3-6 luni

Peste afumat

2 luni

Scoici, midii, stridii (vii)

2-3 luni

Crustacee

2-3 luni

Fructe de mare conservate (scoase din conserva)

2 luni

Homar

12 luni

 

 

 

Lactate si oua

Unt

6-9 luni

Branza moale

6 luni

Margarina

12 luni

Inghetata

2 luni

Branza de vaca

1 luna

Iaurt

1-2 luni

Branza maturata

6 luni

Oua (crude)

1 luna

Fructe si legume  Supe, fierturi si tocane

Fructe citrice

3 luni

Tocana de carne

2-3 luni

Alte fructe

9-12 luni

Supa de carne

2-3 luni

Nuci

3 luni

Mancare de carne

3-4 luni

Legume

8-12 luni

Supa si mancare de legume

2-3 lu

 

Bauturi (nu in recipiente din sticla)

Lapte

3-6 luni

Suc (facut in casa)

6 luni

Suc (concentrat)

12 luni

Diverse

Caserole (gatite)

3 luni

Masa de pranz

1-2 luni

Caserole cu oua

1-2 luni

Pizza

1-2 luni

Orez gatit

3 luni

Condimente si ierburi aromate

12 luni

Paste gatite

3 luni

Cina

3-4 luni

 

 

Nu se congeleaza:  mezeluri, produse ambalate in vid, oua in coaja, oua fierte tari, cafea, maioneza, smantana, lapte batut, branza topita, budinca, placinte cu crema, salate (pui, sunca, ton, macaroane, oua), sosuri pentru salata (la sticla), conserve de sunca nedesfacute, peste la conserva, paste/orez negatit, cereale, mere, pepene, anghinare, vinete, salata, cartofi (care nu sunt pasati), ridichi, varza de Brussels, bauturi carbonatate, bere.

Sfaturi

Prin congelare, cand este realizata corect, se poate conserva o mare cantitate din nutrimente si, in plus, se stopeaza proliferarea bacteriana (insa nu se distrug bacteriile existente, prin urmare daca aveti dubii cu privire la un aliment, este mai bine sa il aruncati). In teorie, alimentele congelate pot fi utilizate pe termen nefefinit, insa din experienta generala, calitatea alimentelor se altereaza odata cu trecerea timpului. Carnea si produsele din carne trebuie pastrate in ambalajul original pana la utilizare, iar daca se depasesc 2 luni de congelare, trebuie impachetate suplimentar cu folie speciala de plasic/introduse in pungi. De asemenea, temperatura congelatorului trebuie setata la -18 grade Celsius si pachetele cu alimente bine etansate (nu trebuie sa patrunda aer in ele).

Inainte de a le introduce la congelator, alimentele trebuie racite, in caz contrar va creste temperatura generala si se pot topi alte alimente. Nu recongelati niciodata un aliment decongelat si incercand sa divizati in mai multe portii alimentele pentru optimizarea consumului. Nu uitati sa le etichetati corespunzator, fiind esentiala datarea corecta pentru a nu depasi intervalul recomandat (pentru un consum lipsit de probleme). Nu in ultimul rand, curatati constant cogelatorul de depuneri de gheata si nu va ingrijorati deoarece in cazul unei intreruperi de curent, daca pastrati usa inchisa, alimentele ar trebui sa ramana inghetate.

Doamna doctor Gabriela Man, Specialist asigurarea sanatatii populatiei si siguranta alimentului pe care o puteti gasi la: contact@slabestimancand.ro, fainagabrielaman@gmail.com, telefon: 0748 630 999 ne ofera urmatoarele sfaturi privind congelarea alimentelor: 

“- Alimetele dezghetate se prepara si se consuma cat mai repede cu putinta, deoarece temperatura scazuta nu distruge microbii; odata alimentul dezghetat, microorganismele devin active si incep se se multiplice
– Orice aliment se poate congela, insa, datorita punctului anterior, intotdeauna congelati alimente foarte proaspete, cat mai putin contaminate de diversi agenti patogeni sau procese de fermentatie etc.
– Alimentul isi pastreaza mai bine proprietatile prin congelare rapida, la -25-35 grade.
 Cea mai corecta este dezghetarea lenta, in frigider – evita reactivarea microorganismelor daunatoare
– Legumele si fructele se gatesc fara decongelare; pentru a le congela este bine sa le oparim – desi pierdem din enzime, castigam nutrienti”

SURSA: www.qbebe.ro

 


Articolul precedentDeconectări ale energiei electrice în perioada 16-20 martie, aflați adresele
Articolul următor12 cazuri de coronavirus confirmate, inclusiv două cazuri de transmitere locală
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.