/VIDEO/ Uniunea Europeană investește în condiții de calitate pentru copii. Mai multe blocuri sanitare din școli au fost reparate

0
18

Uniunea Europeană are grijă de copiii din Republica Moldova. Grație banilor veniți din UE, în mai multe școli din nordul țării au fost reparate capital blocurile sanitare. Elevii nu mai sunt nevoiți să folosească veceurile din curtea școlii și au acces la servicii confortabile și de calitate.

„Lucrurile frumoase la noi în școală se întâmplă datorită Uniunii Europene, care a susținut mai multe proiecte în decursul anilor, la noi în școală, cum ar fi blocurile sanitare la fiecare etaj al școlii. Sunt o necesitate foarte mare. Până acum trebuia să ieșim afară, afară nu erau aceleași condiții, mai ales, uneori mai ploua, era frig. Deja este clar. Uniunea Europeană a susținut mai multe proiecte la noi în școală, a dotat cabinetul de informatică, s-a făcut clasa viitorului.”

„Cu ajutorul investițiilor venite de la Uniunea Europeană, noi am avut norocul să avem blocuri sanitare, la fiecare etaj câte un bloc. Suntem foarte dotați cu hârtie, săpun, apă caldă, apă rece. Suntem foarte mulțumiți de această investiție. Până acum a fost cam rău, iarna spre exemplu în școală era cald, afară era frig, mai răceam”.

Blocul sanitar din Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, raionul Drochia a fost reparat capital. Sălile de baie au fost amenajate la toate cele trei etaje ale instituției.

AURELIA MOCANU, directoarea Gimnaziului „Viorel Cantemir”: „Un rol deosebit pentru noi și un suport foarte important pentru care noi suntem mulțumiți este construcția blocurilor sanitare, sănătatea copiilor, igiena personală, care merge concomitent cu acest proiect Sănătatea în școli. Aveam pentru clasele primare și era așa o discrepanță, ne părea nouă că nu toți copii au aceleași drepturi și de aceea am solicitat am fost auziți și ajutați să construim aceste blocuri sanitare. Veceul din curte este un semn al trecutului pentru noi deja. Noi l-am închis, nu l-am demolat.”

LILIA FILIP, profesoară de limba și literatura română: „Este o favoare pentru instituția noastră, pentru gimnaziul nostru, unde s-a făcut nodulul sanitar și este binevenit, acceptabil. Timp de două luni reparația a fost la înălțime și este binevenit și pentru copii și pentru profesori.”

MARIANA ISTRATI, profesoară de limba și literatura română: „Un impact foarte pozitiv reprezintă condițiile în care copiii învață aici, pentru că începând de la 8.30 până la 14 ei se află nemijlocit în incinta instituției și acest proiect acre a vizat reparația blocurilor sanitare a fost unul de succes. Instituția dispune de trei blocuri sanitare la toate trei etaje și are un  impact sigur pozitiv pentru că copiii se simt în siguranță.”

Investițiile europene în gimnaziul din Sofia continuă cu termoizolarea pereților. Lucrările au demarat în cadrul Programului Satul European.

VEACESLAV MAGALEAS, primarul s. Sofia , rnl. Drochia: „Suma proiectului este în jur la 10 milioane de lei. Unde contribuția primăriei va fi în jur la 15%.”

Și în Gimnaziul Bălășești, copiii au acces la servicii de calitate. Acum un an aici a fost construit de la zero blocul sanitar în incinta școlii.

ANA DĂRĂBUȚĂ, directoare adjunctă, Gimnaziul Bălășești: „Este un proiect care a dus la crearea condițiilor moderne pentru activitatea zilnică a copiilor noștri. Avem 168 de elevi și 26 de angajați care până a fi acest bloc sanitar, mergeam în curte, unde condițiile nu erau atât de bune. Vreau să menționez că datorită Proiectului Satul European 2 ne bucurăm și de un nou proiect. Este vorba de un mini teren de fotbal, care la fel duce la îmbunătățirea și crearea condițiilor pentru elevi în procesul educațional.”

ELENA NEAGA, primara comunei Bălășești, Sîngerei: „Este o necesitate, nu este o fală sau o laudă. Într-adevăr trebuie să progresăm, să mergem spre o lume mai civilizată, este normal ca în aceste timpuri copiii să meargă la veceu în curtea școlii. Este nevoie de a ne moderniza și a crea condiții mai bune pentru prevenirea unor maladii care se răspândesc. Practic în toate localitățile Republicii Moldova, datorită investițiilor externe, fondurilor europene, calitatea vieții locuitorilor se îmbunătățește”.

La începutul anului 2023, în 178 de instituții de învățământ, din cele peste 1300 din țara noastră se atestau probleme privind accesul copiilor la apă și sanitație.


Articolul precedentPavajul din curtea deputatei PAS de la Florești, Larisa Novac, a fost stropit cu vopsea neagră
Articolul următorEtapa din Soroca a turneului la fotbal 6×6, printre copii, a fost câștigată de echipa din satul Mateuți, Rezina
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.