Cât de nociv este sucul Coca-Cola dacă îl consumi zilnic

0
174

Consumul zilnic de cola sau sucuri acidulate similare poate avea un impact asupra diferitelor părți ale corpului omului. Astfel, potrivit unui articol din 2021 publicat în Preventing Chronic Disease, 63% dintre adulții din SUA beau Cola sau ceva similar cel puțin o dată pe zi, iar situația este similară și la noi în țară. Azi vă dezvăluim cât de nociv este sucul Coca-Cola.

Potrivit CDC, consumul zilnic de Cola este asociat cu creșterea în greutate, obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, bolile renale, bolile hepatice non-alcoolice, cariile dentare și gută.

De asemenea, adulții și adolescenții care beau frecvent acest suc sunt mai predispuși să aibă comportamente mai puțin sănătoase, inclusiv fumatul, lipsa somnului și mai mult timp petrecut în fața tabletelor, telefoanelor, televizorului…etc.

Coca Cola distruge dinții

Consumul de sucuri dulci acidulate este asociat cu cariile dentare, eroziunea smalțului și pierderea dinților, arată un studiu din 2022 publicat în revista Biomimetics.

”Orice lucru cu adevărat acid și orice lucru cu mult zahăr poate provoca «putrezirea» dinților, sau apariția cariilor”, spune medicul Scott Cardall. „Sucurile acidulate sunt destul de acide și au cantități mari de zahăr, care se transformă în acid lactic de către placa bacteriană și microbii din gură și începe să dizolve dinții”, arată studiul respectiv.

În afara faptului că ne deteriorează dinții, sifonul poate avea un impact asupra igienei orale în mai multe moduri, aici intrând modificări ale salivei și ale gingiilor. În plus, zahărul și acidul din sucuri pot irita și inflama gingiile, ducând la umflături, sângerări și chiar la retracția gingivală. Fără tratament adecvat, boala gingivală poate duce la pierderea dinților și la probleme și mai grave de sănătate.

Coca Cola provoacă iritații gastrice

Chiar dacă este posibil ca aceste sucuri să nu provoace în mod direct leziuni ale mucoasei stomacale, acestea sunt foarte carbogazose, ceea ce poate provoca iritații gastrice persoanelor care au deja probleme digestive.

”Pentru cei care suferă de gastrită, ulcer, reflux acid și altele asemenea – acidul carbonic poate agrava simptomele și provoca disconfort, mai ales dacă vă confruntați deja cu o inflamație cronică”, spune Nancy Mitchell, asistentă medicală și redactor colaborator la Assisted Living Center.

Nu în ultimul rând, cantitaea mare de zahăr din Cola poate crește trigliceridele și poate scădea colesterolul bun din sânge. Astfel, adulții care beau zi de zi Coca Cola au un risc cu 98% mai mare de a avea niveluri scăzute de HDL (colesterol ”bun”) și o șansă cu 53% mai mare de a dezvolta trigliceride ridicate.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentEi vor să fie primar la Prajila
Articolul următorVeste bună pentru somnoroși: ziua de duminică, 29 octombrie, va avea 25 de ore!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.