Ce nu este bine să faci de Rusalii. Lucrurile interzise, de ce nu trebuie să intri în vie

0
259

Rusaliile se sărbătoresc, an de an, la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos. Anul acesta, Paștele a picat pe data de 16 aprilie, drept urmare, românii vor sărbători Rusaliile pe 4 iunie. Această sărbătoare cu cruce roșie mai este cunoscută în popor drept Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.

Dis de dimineață, în ziua de Rusalii, credincioșii merg pe câmp, alături de preoți, care săvârșesc sfeștania, sfințirea mică a apei. Recoltele de pe câmp sunt apoi udate cu agheasmă, pentru a fi roditoare tot anul.

Ce nu este bine să faci de Rusalii – lucruri interzise

Există anumite zone din România în care Sărbătoarea Cincizecimii se celebrează timp de șapte zile, de exemplu în Muntenia. În celelalte regiuni, precum Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc trei zile.

În ziua de Rusalii, românii sunt precauți și respectă anumite superstiții, pentru a le merge bine tot restul anului. Conform tradițiilor creștine, nu este bine să faceți treburi casnice, cum ar fi să spălați rufe sau să faceți curățenie. În caz contrar, veți afla puterea Ielelor, dacă nu cinstiți și prețuiți așa cum se cuvine ziua de Rusalii.

Totodată, pe 4 iunie, nu este bine să mergeți la câmp pentru a face munci, pentru că se spune că Ielele vă pot prinde și pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că vă puteți întâlni cu spiritele rele.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii obișnuiau să poarte la ei frunze de tei sau de nuc, pe care le sfințeau la biserică. De Rusalii, cei care nu ungeau ușile caselor cu usturoi, nu erau feriți de ghinioane.

Nu ai voie să dormi sub cerul liber

De asemenea, de la Rusalii, nu este voie să mai culegeți ierburi de leac timp de 9 săptămâni.

Nu în ultimul rând, odată cu sărbătoarea Rusaliilor, nu este bine să dormiți afară sub cerul liber, fiindcă riscați să fiți bântuiți de spirite rele. Conform tradiției, Ielele iau mințile celui care a dormit și le-a spionat în timpul dansului lor.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentTradiții și obiceiuri de Duminica Mare: ce să faci în această zi
Articolul următorCare este ora la care se bea cafeaua?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.