Dezvoltarea Sub-Zonei Economice Libere din Soroca pare a fi un proiect de prioritate pentru autorități. Potențialilor investitori li se propun zone de tip „brownfield”, reprezentate de clădiri industriale nefinalizate și terenuri aferente, sau zone tip „greenfield”, cu terenuri pentru construcții și posibilități de extindere în zonele adiționale.
Oferta de clădiri și terenuri neutilizate pare generoasă, pentru un municipiu mic ca Soroca, acestea pot fi reproiectate și re-sistematizate pentru a se potrivi cerințelor investitorilor. Printre ofertele disponibile se numără hale de producție, clădiri industriale, comerciale sau de servicii sociale, complexe de clădiri și alte suprafețe libere pentru închiriere sau vânzare.
Investitorii interesați de localizarea de noi proiecte în municipiul Soroca pot beneficia de utilități tehnico-edilitare, iar investițiile în Sub-Zona Economică Liberă din Soroca va contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și în special a municipiului Soroca.
Printre oferte se regăsesc proprietăți publice și private: Hale de producere libere (pentru închiriere) în cadrul Uzinei ”Hidroimpex”, Complexul de clădiri de circa 10 mii m2 (fosta Policlinică Raională nefinalizată), fosta Baie publică, Complexul de clădiri al fostei Uzine de Utilaj Tehnologic, fosta Școală Medie nr.7, Complexul de Odihnă ”Victoria”, fosta Școală Serală, ș.a.
„Dacă planificați să inițiați un nou proiect investițional în domeniul industrial, comercial, rezidențial sau logistic, vă invităm în municipiul Soroca, care reprezintă astăzi una dintre cele mai avantajoase și diversificate opțiuni pentru localizarea investițiilor dumneavoastră în Republica Moldova. Vă asigurăm că în municipiul Soroca afacerea Dumneavoastră va obține avantaje competitive adiționale, datorate următorilor factori: Municipiul Soroca este unul dintre cele 6 orașe de importanță regională din Republica Moldova cu statut de ”oraș – pol de creștere”; Municipiul Soroca este amplasat strategic pe unul dintre principalele coridoare economice ale Republicii Moldova: Chișinău – Orhei – Soroca – granița cu Ucraina (drumul european M2); Din anul 2018, în municipiul Soroca, a fost creată o sub-Zonă Economică Liberă, compusă din mai multe opțiuni investiționale; În raionul Soroca există încă o rezervă concludentă de forță de muncă disponibilă. Conform celor mai modeste estimări, la începutul anului 2022 existau circa 15 mii persoane în vârstă aptă de
muncă, care nu sunt antrenate în activități economice formale, dar care au motivația de a munci și sunt într-o formă fizică și morală adecvată. Inclusiv, cca 10 mii din ei au o vârstă cuprinsă între 17 și 45 de ani, adică pot fi relativ ușor instruiți într-un careva domeniu de specializare tehnică; Municipiul Soroca deține în proprietate publică mai multe terenuri și clădiri libere, conectate la toate utilitățile publice, care sunt propuse potențialilor investitori în condiții privilegiate pentru noi proiecte investiționale” se spune în mesajul adresat investitorilor, semnat de Lilia Pilipețchi, Primarul municipiului Soroca.
Documentul integral, realizat de Primăria Soroca și Agenția de Atragere a Investițiilor a fost posibil datorită suportului generos din partea poporului American prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și poate fi accesat mai jos.