La orice vârstă, plânsul este un răspuns normal la a fi copleșit de sentimente puternice, cum ar fi furia, frica, stresul sau chiar fericirea. Unii copii, însă, plâng mai mult decât alții. Acei copii s-ar putea să se enerveze mai des, să se simtă frustrați mai repede și să devină prea entuziasmați în comparație cu semenii lor.
Este important ca copilul să recunoască și să definească cum se simte. Poți începe prin a-l învăța despre emoții, astfel încât să învețe că lucrurile care pot părea copleșitoare au, de fapt, un nume, spun specialiștii.
Spune-i, spre exemplu: „Arăți trist acum” sau „Pot spune că ești supărat”. De asemenea, poți să-i spui copilului tău cum te simți tu: „Sunt trist că nu putem merge azi la bunica” sau „Sunt surprins că băieții ăia au fost atât de răutăcioși astăzi”.
De asemenea, poți iniția conversații despre sentimente vorbind despre personaje din cărți sau din desene animate. Din când în când, pune întrebări precum: „Cum crezi că se simte acest personaj?”. Cu practică, capacitatea copilului tău de a-și cunoaște emoțiile se va îmbunătăți.
Conștientizarea emoțională poate ajuta copiii să fie puternici mental, chiar și atunci când simt emoții profund.
De asemenea, este important ca copiii să învețe cum să-și exprime emoțiile într-un mod adecvat din punct de vedere social. Să țipi tare în mijlocul magazinului alimentar, să plângi sau să faci o scenă de nervi la școală, de exemplu, nu este în regulă.
Spune-i copilului tău că poate simți orice emoție pe care o dorește – și este în regulă să se simtă foarte furios sau foarte speriat. Dar, clarifică faptul că are opțiuni în ceea ce privește modul în care răspunde la acele sentimente incomode.
sursa: playtech.ro