La Soroca va fi creat un centru de zi pentru copiii în situații de risc, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova / VIDEO

0
539

Copiii aflați în situații de risc și cu dizabilități din raionul Soroca vor beneficia de o gamă largă de servicii în cadrul Centrului de zi „Speranța”, un serviciu social care urmează să fie creat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.

La Centru va fi amenajată și o sală senzorială, care va fi dotată cu diferite tipuri de elemente de stimulare, la care vor avea acces copiii cu dificultăți de integrare senzorială. Adițional, specialiștii centrului de zi vor oferi servicii de consiliere şi reabilitare psihosocială, activități de recuperare, logopedie și terapie ocupațională. Centrul de zi va fi dezvoltat cu suportul proiectului implementat de AO „Casa Speranțelor” în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca și Primăria municipiului Soroca. „Vom avea activități dedicate părinților și îngrijitorilor copiilor care vor veni la centru pentru a maximiza potențialul de dezvoltare a copiilor, pentru a implica și părinții în oferirea intervențiilor corespunzătoare pentru o recuperare maximă a dizabilității, impulsionarea dezvoltării copilului pentru recuperarea întârzierilor de dezvoltare și abilitarea familiei de a se implica maximal în dezvoltarea copilului. Vom desfășura campanii de informare a comunității în privința drepturilor egale ale tuturor copiilor și serviciilor sociale pentru ei disponibile în raionul Soroca”, a spus, la evenimentul de lansare a serviciului, Valentina Onică, președinta Asociației „Casa Speranțelor”.

„Ne propunem să îmbunătățim împreună accesul copiilor în situații de risc la servicii sociale de calitate, care le-ar favoriza incluziunea și buna dezvoltare. Consiliul Raional Soroca va contribui financiar la realizarea lucrărilor de reparație a Centrului și va asigura funcționalitatea lui după finalizarea proiectului”, a declarat Svetlana Păunescu, vicepreședintă a raionului Soroca.

Prezentă la evenimentul de lansare, Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că Uniunea Europeană acordă o mare importanță rolului pe care societatea civilă îl are în procesul de realizare a reformelor la nivel local: „Organizațiile societății civile sunt parteneri de încredere care îmbunătățesc considerabil calitatea vieții persoanelor din grupuri vulnerabile, dezvoltând servicii sociale esențiale în comunități. Organizațiile beneficiază de suportul necesar pentru a contribui la dezvoltarea locală durabilă”.

„Asociația «Casa Speranțelor» are o experiență vastă în dezvoltarea serviciilor sociale durabile în raionul Soroca pentru diferite grupuri din comunitate. Suntem siguri că serviciile care urmează să fie oferite în acest Centru vor corespunde celor mai înalte standarde, iar copiii și familiile acestora vor beneficia de cel mai bun suport posibil pentru a-și dezvolta potențialul. Este de remarcat parteneriatul fructuos cu autoritățile locale pe care a reușit să-l dezvolte asociația, parteneriat care valorifică și consolidează potențialul mai multor actori comunitari, asigură sustenabilitatea serviciilor create și contribuie la producerea schimbărilor pozitive în comunitățile raionului Soroca”, a spus, la evenimentul de prezentare a proiectului, Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova.

Proiectul „Speranța” – Centru de Zi cu servicii de calitate pentru copii” are un buget de 57 000 Euro și este implementat în perioada ianuarie 2022 – august 2023. Organizația „Casa Speranțelor” face parte din cele 40 de organizații care au primit sau vor primi finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane din grupuri vulnerabile în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.


Articolul precedentCât lemn și cui va distribui primăria Soroca după defrișarea copacilor din municipiu?
Articolul următorCasele Sociale: între necesități și posibilități
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.