Un nou virus respirator, metapneumovirusul uman (HMPV), a generat îngrijorare după ce autoritățile chineze au raportat o creștere a cazurilor de boli respiratorii acute. Știrile legate de virusul HMPV au fost răspândite pe rețelele de socializare, unde se vorbește despre o nouă pandemie. Medicii din România spun însă că nu ar trebui să ne facem griji, transmite tv8.md cu referire la libertatea.ro
Deși HMPV provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la afecțiuni grave, Organizația Mondială a Sănătății subliniază că virusul nu este nou și circulă sezonier. Pentru virusul HMPV nu există tratament sau vaccin, iar măsurile de prevenire includ igiena riguroasă și purtarea măștii. În ciuda panicii, autoritățile nu au confirmat o urgență sanitară.
Așadar, trebuie să ne speriem sau nu din cauza virusului HMPV?
„NU. HMPV este o boală care se transmite pe cale respiratorie și care nu cred că trebuie să ne creeze acum nouă anxietăți sau probleme. Este o viroză obișnuită.”, a subliniat medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, pentru Libertatea.
Și conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași, explică pentru Libertatea mai multe despre acest virus de care toată lumea se teme, dar care este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența.
„Virusul nu este unul nou, a apărut în Olanda în anul 2001. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincițial și gripa. Toți copiii sub cinci ani vor face HMPV, nu trebuie să ne îngrijorăm, simptomele date de virus sunt mai ușoare decât cele date de gripa comună”, subliniază dr. Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.
Panica a pornit după ce pe rețelele de socializare a început să se vorbească despre o nouă urgență de sănătate, în China. Mai multe imagini ce prezentau camerele de gardă aglomerate ale spitalelor au apărut pe internet. Însă, jurnaliștii francezi susțin că imaginile s-au dovedit a fi nesigure și că acestea ar data din perioada pandemiei de Covid-19.
Un pericol pentru persoanele aflate la risc
HMPV este un virus asemănător gripei și răcelii. Virusul HMPV se transmite prin aer sau contact cu suprafețele contaminate și provoacă simptome precum tuse, febră, congestie nazală și oboseală. Face parte din familia Pneumoviridae care există din 2001, însă unele dovezi sugerează că a fost răspândit încă cel puțin din 1958. Infecțiile provocate de virusul din China sunt de obicei ușoare, însă pot duce la complicații grave, mai ales în rândul copiilor mici, vârstnicilor și celor cu sistem imunitar slăbit.
Pandemiile apar la o sută de ani
De altfel, sunt puține șanse să apară o nouă pandemie la doar cinci ani după cea de Covid-19, care a schimbat felul în care ne raportăm la pericolele epidemiologice.
„Pandemiile apar când apare un nou virus în lume și imunitatea oamenilor nu este pregătită pentru acest virus. Aceste pandemii apar cam la o sută de ani. În istoricul existenței omenirii au fost mai multe pandemii, dar care s-au succedat la o sută de ani. Organismul nu este atât de descoperit la multitudinea de virusuri, încât să apară pandemii mai des decât acest ciclu. Puțin probabil să apară o pandemie, pot apărea cazuri sporadice sau epidemii într-un anumit areal, unde trebuie luate măsurile de izolare a focarelor epidemice și de tratat. În majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu virusuri nu există tratament specific”, lămurește medicul Virgil Musta.