Criza energetică: adevărul din spatele dezinformării

0
130

Situația energetică din regiunea transnistreană a ajuns la un punct critic după ce Gazprom a refuzat să-și onoreze contractul de livrare a gazelor naturale. Această decizie a declanșat o criză profundă, accentuată de un val de dezinformare și propagandă care vizează să creeze frică și nemulțumire pe ambele maluri ale Nistrului. Cu un comentariu la acest subiect a venit și Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Manipularea faptelor și crearea narațiunilor false

Blocarea livrărilor de gaz a fost urmată de o serie de mesaje false menite să îndrepte vina către Chișinău. Propaganda rusă susține că autoritățile moldovenești au „pedepsit” locuitorii din stânga Nistrului prin oprirea intenționată a energiei electrice. Totuși, realitatea este diferită: Guvernul de la Chișinău a propus soluții clare pentru a evita criza, dar acestea au fost respinse de liderii regimului separatist.

Lecțiile trecutului: Gazul ca armă de șantaj

Istoria arată că Rusia a folosit frecvent gazul ca instrument de influență și șantaj. De la iarna din 1992, când livrările de gaz au fost reduse pentru a forța Chișinăul să accepte concesii privind Transnistria, până la crizele din 2021-2022 menite să destabilizeze Europa, pattern-ul este clar. Fostul președinte Vladimir Voronin nu a recunoscut că Rusia a folosit gazul pentru a șantaja Republica Moldova, o mărturie care ar adânci suspiciunile asupra intențiilor Moscovei.

Datoriile invocate de Gazprom

Datoria de 700 de milioane de dolari, imputată malului drept al Nistrului, a fost invalidată printr-un audit internațional. În schimb, regiunea transnistreană a acumulat o datorie de 11 miliarde de dolari pentru gazul neplătit în ultimii 30 de ani, gaz folosit pentru a subvenționa regimul separatist.

Criza după 1 ianuarie 2025

După oprirea gazului, locuitorii regiunii transnistrene au fost nevoiți să treacă la încălzirea electrică, suprasolicitând rețelele de distribuție. Deficitul de 65 MW de energie electrică a dus la deconectări frecvente, agravând situația umanitară în condiții de temperaturi scăzute.

Măsurile Chișinăului pentru a preveni criza

Guvernul de la Chișinău a luat măsuri prompte pentru a preveni criza, inclusiv propunerea de achiziționare a gazului de pe piețele regionale și testarea rutei transbalcanice pentru importuri. Cu toate acestea, liderii de la Tiraspol au refuzat cooperarea, preferând să prioritizeze agenda politică în detrimentul bunăstării populației.

Chișinăul combate criza și propaganda

Strategia bine coordonată a Guvernului moldovean asigură stabilitatea energetică pe malul drept prin diversificarea surselor de energie, investiții în energie regenerabilă și parteneriate internaționale. De asemenea, programul „Ajutor la contor” sprijină peste 1,5 milioane de cetățeni vulnerabili, asigurând resursele necesare pentru a trece peste iarnă.

Lecția crizei: Diversificarea este cheia

Această criză subliniază necesitatea diversificării surselor de energie și investițiilor în interconectări energetice și energie regenerabilă. Chișinăul a demonstrat că o strategie bine implementată poate asigura stabilitatea în fața manipulărilor externe.

Vedeți postarea originală și integrală AICI.


Articolul precedentHoroscop – 6 ianuare 2025: oportunități unice și provocări specifice
Articolul următorMeteo Soroca – 6 ianuarie 2025: cer noros și temperaturi scăzute
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.