Ziua Drepturilor Omului: Care sunt cele mai des încălcate drepturi în Republica Moldova

0
103
Astăzi, în fiecare colț al globului, comunitățile și oamenii se adună pentru a marca o zi deosebită – Ziua Drepturilor Omului. În această zi din 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acest document consacră drepturile inalienabile la care toată lumea are dreptul ca ființă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine națională sau socială, proprietate, naștere sau alt statut. Tema acestei zile pentru anul 2023 este: Libertate, egalitate și justiție pentru toți.

Cu toate acestea, Ziua Drepturilor Omului nu este doar despre celebrare, ci și despre acțiune. În contextul provocărilor curente privind drepturile omului în întreaga lume, comunitățile sunt îndemnate să rămână vigilente și să se implice activ în protejarea acestor drepturi esențiale. Este un moment pentru ca liderii să-și intensifice eforturile în garantarea unui sistem juridic corect și pentru ca cetățenii să se implice în schimbarea socială pozitivă.

Începând cu anul 1997, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a devenit o instanță la care cetățenii moldoveni pot apela în cazul în care considerau că le-au fost încălcate drepturile fundamentale. De-a lungul celor 26 de ani de activitate, CtEDO a jucat un rol esențial în monitorizarea și asigurarea respectării drepturilor omului în Republica Moldova. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a sintetizat toate violările constatate de CtEDO în privința Republicii Moldova până la 11 septembrie 2023. Iată care sunt cele mai des încălcate drepturi în Republica Moldova sunt:

  • dreptul la un proces echitabil (art.6 CEDO) – 239 de violări (31,3%);
  • interzicerea torturii (art.3 CEDO) – 180 de violări (23,6%);
  • dreptul la libertate și siguranță (art. 5 CEDO) – 113 de violări (14,8%);
  • dreptul la un recurs efectiv (art. 13 CEDO) – 65 de violări (8,5%);
  • dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8 CEDO) – 47 de violări (6,2%);
  • dreptul la viață (art. 2 CEDO) – 22 de violări (2,9%).
  • foto: wikipedia

Articolul precedentMaia Sandu: „Vă asigur, autoritățile centrale vor continua să fie alături de primarii care lucrează pentru oameni”
Articolul următor20 de tehnici eficiente pentru a rămâne în picioare pe timp de ghețuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.