ANRE explică care sunt componentele de cost în structura prețului final al energiei electrice

0
23

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în regim de urgență prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali de către S.A. „FEE Nord” și Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., având la bază prevederile pct. 9 al Dispoziției nr. 1 din 27 decembrie 2024 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Necesitatea intervenției a fost determinată de noua structură a procurărilor de energie electrică formată după expirarea contractului privind achiziția energiei electrice semnat între S.A. „Energocom” și S.A.T.I. „MOLDAVSKAIA GRES”, precum și a costurilor pentru energia electrică ce urmează a fi procurată de furnizori și operatorii de sistem conform noilor condiții contractuale.

 Începând cu 01.01.2025, noul mix al procurărilor de energie electrică asigurat de S.A. „Energocom” în baza obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică, impusă prin Hotărârea Guvernului nr. 1059 din 21.12.2023, are la bază următoarele surse:
– energia locală produsă de centralele electrice de termoficare urbane și producătorii din surse regenerabile care beneficiază de schemă de sprijin, cu o pondere de 31 %;
– contractele bilaterale de achiziție a energiei electrice semnate cu producătorii autohtoni de energie electrică și din România, cu o pondere de 30 %:
– piața pentru ziua următoare accesată pe platforma de tranzacționare OPCOM, cu o pondere de 32 %;
– energia electrică livrată în condițiile ajutorului de avarie în limita a 7 %.

 Reieșind din noua structură a procurărilor și ținând cont de prețurile energiei electrice de la aceste surse atât furnizorii, cât și operatorii de sistem vor achita pentru energia electrică procurată cu 74,4 % mai mult în comparație cu prețul mediu de procurare aplicat la determinarea prețurilor precedente.
În aceste condiții, de către Agenție au fost ajustate concomitent și tarifele pentru serviciul de transport și distribuție al energiei electrice, care au o pondere de circa 6 % și respectiv 20 % din prețul energiei electrice furnizat consumatorilor ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă.
 

 Astfel, prețul reglementat în cuantum de 410 bani/kWh pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici ale căror instalații sunt racordate la rețeaua electrică de distribuție de tensiune joasă are următoarea structură:
– prețul mediu ponderat al energiei electrice – 278 bani/kWh;
– tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice – 24 bani/kWh;
– tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice – 84 bani/kWh;
– costul unitar al serviciului de furnizare al energiei electrice – 24 bani/kWh.

 

 

SURSA: anre.md


Articolul precedentPermisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite vor fi recunoscute reciproc
Articolul următorRobert Gatman, fost elev la LT „Constantin Stere”a intrat în posesia premiului la categoria RBL-RePatriot 
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.