(VIDEO) Riscul de faliment al SA „Regie Apă Canal” și alte probleme din municipiul Soroca

0
652

La 13 iunie, a avut loc ședința Consiliului municipal Soroca (CM). Înainte de a purcede la examinarea ordinii de zi, consilierul Boris Onica și-a exprimat susținerea Guvernului condus de Maia Sandu și a majorității parlamentare nou formate și a îndemnat colegii din consiliu să facă la fel. Totodată, fracțiunea PSRM a dar citire unei declarații de susținere a președintelui Igor Dodon, a Parlamentului condus de Zinaida Grecianâi și a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. Declarația a fost susținută de 15 consilieri….

Primul proiect de decizie se referea la delegarea unui reprezentant la adunarea generală a acționarilor întreprinderii SA “Regia Apă-Canal ” (RAC). Consilierul A. Lesco, participant la adunarea generală a acționarilor din 30 aprilie, a comunicat că RAC se află într-o stare economică deplorabilă, că în activitatea întreprinderii se comit multe încălcări. Întreprinderea are datorii de cca 25 milioane lei față de furnizorul de apă ”Acva Nord” și o datorie de peste 44 mii de euro și dobânda calculată pentru această sumă către Consiliul raional Soroca, în legătură cu un credit în care CR este garant. Întreprinderea nu are capacitate financiară de a achita aceste sume, a mai spus Lesco. S-a propus luarea măsurilor de reanimare a întreprinderii, pentru a nu admite falimentarea ei și lipsirea municipiului de unicul furnizor de apă.
Noul administrator al întreprinderii a raportat că starea economico-financiară a RAC este rea; rețelele renovate nu au fost date în exploatare, dar apa circulă prin ele; la stația de epurare din Țechinovca, care nu mai funcționează, se fac cheltuieli de cca 200 mii lei, tot acolo sunt câteva butelii cu clor, care prezintă pericol. Administratorul a informat că din bugetul întreprinderii s-au făcut achiziții dubioase precum telefoane mobile de ultimă generație și s-au comis numeroase încălcări în exploatarea tehnicii de la întreprindere. Au raportat despre numeroase încălcări și doi specialiști ai RAC. Aleșii locali au delegat-o la ședință pe consiliera Ala Bordian.

(Urmăriți imagini video de la ședința C.M.  din 13 iunie)
În aceeași ședință aleșii locali au examinat un șir de proiecte de decizie referitoare la casarea unor mijloace fixe uzate, vânzarea-cumpărarea surplusului sectoarelor de teren aferent caselor de locuit, inițierea lucrărilor de delimitare a sectoarelor de teren sau aprobarea planurilor cadastrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.