Veste tristă pentru fumători: de astăzi se interzice vânzarea țigărilor la un preț mai mic de 35 de lei

0
217

Începând cu 1 aprilie 2023, intră în vigoare noi modificări la Codul Fiscal al Republicii Moldova. Acestea vizează aplicarea unui preț de referință pentru comercializarea țigărilor și țigaretelor de foi (cigarillos). Mai exact, va fi interzisă vânzarea către consumatori a produselor de tutun în punctele de comercializare al căror preț de referință va fi mai mic de 35 de lei, scrie infotag.md

Drept argumentare a modificării care intră în vigoare din 1 aprilie, în nota informativă a proiectului de lege aprobat de Parlament în 2022, e menționat că introducerea prețului de referință a fost necesară pentru a diminua consumul de tutun, în special în rândul minorilor, țigările ieftine fiind foarte accesibile pe piață.

Deși accizele la produsele de tutun cresc anual, cea mai ieftină ofertă la țigări în anul 2022 constituia 14 lei, în timp ce acciza minimă, împreună cu taxa pe valoarea adăugată, constituia 22 de lei.

Implementarea prețului de referință a fost salutată și de asociațiile de business din Moldova, care au menționat că mecanismul va garanta venituri fiscale stabile și previzibile la bugetul de stat, asigurând concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.

Noile modificări prevăd că, din 1 aprilie 2023, comercializarea țigaretelor și a țigărilor de foi (cigarillos) la un preț mai mic decât prețul de referință se va sancţiona cu o amendă de la 175 la 200 de unităţi convenţionale, în cazul persoanelor fizice, și cu amendă de la 250 la 300 de unităţi convenţionale pentru persoane cu funcţie de răspundere.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedent10 lucruri jenante pe care nu ar trebui să le facem în alte țări
Articolul următorCe ulei te ajută să reduci pofta de mâncare
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.