Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere” la cea de-a VI-a ediție

0
65

La 3 și 4 iunie, la Soroca, și-a desfășurat lucrările cea de-a VI-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”. Evenimentul a început cu depuneri de flori la busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Ion Creangă, Constantin Stere și Grigore Vieru din parcul “Mihai Eminescu”, mun. Soroca, iar deschiderea oficială a forului a avut loc în incinta Palatului de Cultură Soroca, unde s-au desfășurat și sesiunile de comunicări.

Ediția din acest an a adunat mai mulți participanți, în comparație cu anii trecuți, au menționat organizatorii, dar și subiectul principal e pe măsură — Conferința de pace de la Paris, unde a fost recunoscută Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă — România.
Cuvânt de deschidere au ținut: academicianul Valeriu Matei, directorul ICR Chisinău, rectorul Universității Populare de Vară „Constantin Stere”, Vladimir Nicuța, vicepreședintele raionului Soroca, Ana Bejan, președinta Societății Culturale „Grigore Vieru”.
În prima sesiune de comunicări cu genericul „Recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918” au ținut discursuri: dr. Gheorghe Negru, care a vorbit despre „Recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918”; academicianul Valeriu Matei a relatat despre „Rolul lui Ion Pelivan în procesul de recunoaștere internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918”, profesoara Ana Bejan a dedicat discursul său deputatului “Ion Codreanu — promotor al unității românești”, iar profesoara Angela Zeamă a vorbit despre „Gheorghe Năstase, deputat de la Hristici și cauza unității românești”.
„Această ediție se desfășoară sub semnul Centenarului Marii Uniri, de aceea prima sesiune de comunicări e cea consacrată recunoașterii internaționale a actului de la 27 martie 1918, a reunirii Basarabiei cu Patria-Mamă — România. Avem patru comunicări substanțiale cu diverse aspecte ale problemei. O altă sesiune tradițională — Personalități Contemporane, la care vom discuta despre opera Claudiei Partole și a lui Iulian Filip — doi scriitori din Ținutul Sorocii, foarte apreciați și cunoscuți pentru opera lor. Vom avea și un recital poetic din opera acestor poeți, din opera lui Eminescu, dar și altor poeți clasici ai literaturii române. Și mâine avem o sesiune și o dezbatere pe marginea volumelor ”Sfatul Țării” al lui Alexandru Bobeică, ”Fascismul și Comunismul — două ideologii — aceeași teroare” și o monografie a lui Nicolae Bulat — ”Un erou necunoscut — Generalul Stan Poetaș”, cel care s-a remarcat în apărarea unității teritoriale și a intereselor naționale românești. Ne bucură că sunt mulți participanți și sala este plină”, a menționat în debutul evenimentului Valeriu Matei, rectorul Universității Populare de Vară „Constantin Stere”.
“Acesta activitate culturală este de mare valoare, pentru că am ajuns la cea de-a VI-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”, opinează Ana Bejan, președinta Societății Culturale „Grigore Vieru”. Este o muncă foarte mare din partea Institutului Cultural Român și din partea celor din oraș și din raion, pentru că la toate ședințele universității au venit personalități din Țară și din Republica Moldova. Este pusă în discuție o temă foarte interesantă — Conferința de Pace de la Paris, care a recunoscut Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă. A fost o conferință foarte complicată și din ținutul Soroca am avut câțiva reprezentanți, printre care: Gheorghe Nastase de la Hristici — delegat la Conferința de Pace din partea tinerilor, cel mai tânăr membru al Sfatului Țării, care mai apoi a devenit profesor universitar la Iași, un prieten foarte apropiat al lui Constantin Stere; și moș Ion Codreanu, de la Ștefănești, care a reprezentat la acea conferință țăranii. A fost o conferință grea, fiindcă s-a dus o luptă cu forțele rusești, care spuneau că 70% din populația Basarabiei sunt ruși și că Basarabia s-a reunit cu România pentru că a fost influențata de prezența armatei române și clar că întotdeauna politica aceasta, antiromânească, a fost dusă, dar totuși s-a recunoscut Unirea. A fost o victorie mare a delegației, fiindcă în fruntea delegației era un patriot foarte mare, Ion Pelivan, unul din fruntașii Mișcării de Eliberare Națională, unul din cei mai importanți ai Sfatului Țării”.
La cea de-a doua sesiune de comunicări s-a vorbit despre opera scriitorilor contemporani din Ținutul Sorocii — Claudia Partole și Iulian Filip, după care a urmat un recital muzical-poetic din poezia celor doi protagoniști, susținut de actorii Ninela Caranfil, Margareta Nazarchevici și Nicolae Jelescu, Anatol Rudei.
Scriitorii s-au declarat foarte onorați de faptul că în cadrul universității publicul va cunoaște mai multe opinii despre opera lor.

  • Claudia Partole, scriitoare: „Este foarte important că lucrăm și vara, ne informăm! În această ipostază de studentă sunt și eu, vin să învăț, mai bine zis să pătrund mai bine în istorie, prin aceste comunicate umplute cu adevăr. Ca scriitor am venit cu ceea ce am, cu roadele mele. De fapt, pentru mine, Soroca este primul Paris pe care l-am văzut, care m-a lăsat fascinată cu Cetatea, cu istoria pe care o are și de aceea de fiecare dată mă strădui să vin. Am venit cu recentele mele cărți, sper să ascult o opinie despre creația mea. Întotdeauna m-am simțit bine la Soroca, am și prietenii mei la ”Constantin Stere”, la Liceu, și un arbore sădit și întotdeauna aflu dacă a înflorit sau ba. Pentru mine Soroca este un spațiu foarte adâncit și adânc în istoria neamului nostru și faptul că anul acesta lucrările universității se axează la tema unirii este foarte important, pentru că, deși suntem neam cu melcii — facem câțiva pași înainte și coborâm, alunecăm înapoi, totuși s-a făcut foarte mult și prin aceste întruniri de vară se merge înainte”.
  • Iulian Filip, scriitor: „Eu cred că de data aceasta sunt cel mai curios, pentru că sunt în ipostaza de cobai de experiență și o să ascult ce o să zică despre Iulian Filip academicianul Mihai Cimpoi și criticul literar, directorul Institutului de Filologie al Academiei, Nina Porcinschi. E vorba de receptarea, analiza a ceea ce a făcut Iulian Filip. Ceea cum ar trebui să reacționeze Iulian Filip e foarte interesant. Eu totdeauna vorbesc cu copiii și cu profesorii, sunt atent la standul de cărți care sunt expuse, ele deja au ajuns la biblioteca instituției care organizează această întâlnire și atunci eu văd cam despre ce o să vorbim și ce fac cu scriitorul dacă îl invită pe scriitor, ce pot suplimentar scriitorii la ceea ce au spus deja în cărți. E o stare de spirit extraordinar de interesantă și felul în care Universitatea de vară înțelege să învecineze niște sesiuni cu diferite motive și diferite provocări cred că e găselniță și o șansă a acestei universități ca să ajungă și la a XVI-a ediție”.

Tot în cea de-a doua zi a universității, au fost prezentate volumele a doi autori din Ținutul Soroca: Alexandru Bobeică a adus publicului din Soroca volumele ”Fascismul și comunismul: două ideologii — aceeași teroare” și ”Sfatul Țării”. La rândul său, Nicolae Bulat a prezentat participanților cartea ”În căutarea unu mare erou — generalul Stan Poetaș”.
La finalul evenimentului, toți participanții, pe lângă cunoștințele adunate, au primit și câte o diplomă.


Articolul precedent13 persoane au fost internate la Spitalul Raional Soroca, după ce s-ar fi intoxicat la o masă de pomenire
Articolul următorSatul Băxani a găzduit o Conferință științifică în memoria lui Emanuil Gavriliță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.