Trei puncte de trecere a frontierei moldo-române vor fi modernizate

0
117

  Autoritățile vamale din R. Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni – Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu, au semnat, ieri, la București, Acordul de Parteneriat privind implementarea proiectului de reabilitare a respectivelor posturi de frontieră, scrie Ziarul Național.

Documentul stabilește expres drepturile și obligațiile părților, conținând și prevederi pentru o bună gestionare tehnică și financiară a proiectului. Semnarea acestuia reprezintă una dintre etapele finale pentru începutul implementării proiectului. Următoarele proceduri presupun semnarea contractului de finanțare, lansarea și desfășurarea tenderelor, precum și demararea propriu-zisă a lucrărilor de reabilitare. Potrivit estimărilor, acestea ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România – R. Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate R. Moldova.

Serviciul Vamal precizează că 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi alocate reconstrucției capitale a postului Sculeni. Totodată, conform proiectului aprobat, teritoriul postului va fi extins cu încă 1,3 ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vor fi câte trei artere pentru autoturisme, câte două pentru autocamioane și câte una pentru autocare.

Postul va rămâne funcțional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare. Instituția va diminua din inconveniențele create de lucrările de reconstrucție, prin darea în exploatare, în luna mai curent, anoii zone de control vamal (ZCV), construită din surse proprii. Aceasta se va afla la circa 200 m distanță de post, fiind prevăzută pentru procesarea autocamioanelor.

Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din R. Moldova, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală și a Sărbătorilor Pascale și de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unități de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla, promit autoritățile.

(ziarulnational.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.