Traian BĂSESCU: „Sunt un politician pragmatic şi cred în REUNIRE!”

0
148

Vizită istorică a preşedintelui Traian Băsescu la Soroca!

Căteva sute de susţinători ai ideii reunurii Republicii Moldova cu România, inclusiv cetăţeni din mai multe localităţi din nordul Basarabiei au avut o întâlnire de suflet cu preşedintele român care a făcut cel mai mult ca visele frumoase să devină realitate, dar şi cu mai mulţi deputaţi, primari, vice-primari din diferite localităţi din dreapta Prutului.

Evenimentul a avut loc sub drapelul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), care are drept scop repararea unei grave greşeli istorice şi readucerea Basarabiei la sânul României Mari.
Adunarea deschisă de domnul Alexandru Cimbriciuc, liderul local a PUN i-a avut în prezidiu, în afară de preşedintele Băsescu, pe Preşedintele PUN, Anatol Şalaru, vicepreşedinta PUN, Ana Guţu, parlamentarul român, bine cunoscut sorocenilor prin activitatea uniunistă prestată în diferite ipostase, Constantin Codreanu şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară de la Busureşti, basarabeanul la fel de bine cunoscut sorocenilor, Eugen Tomac.

Părintele Sorin Huluţă-Saftiuc, parohul Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, înainte de a binecuvânta această adunare a mulţumit domnului Băsescu, unul din ctitorii Bisericii şi domnului Eugen Tomac, care s-au ostenit pentru ca visul sorocenilor de a avea o Biserică româneasc să se realizeze pentru tot ce au făcut, fac şi vor face pentru românii de pe ambele maluri ale Prututlui…

În alocuţiunea sa. Domnul Anatol Şalaru a menţionat că societatea moldovenească este bulversată de ceea ce se întâmplă în politică şi a accentuat că actualmente cetăţeanului i se propun trei căi, pe care ar urma să meargă Republica Moldova: prima – spre o Uniune Vamală efemeră, a doua – spre o aderare la Uniunea Europeană, care în condiţile luptei politice de la Chişinău pare o utopie şi a treia – reunirea cu Patria-mamă, ceea ce înseamnă integrarea în Uniunea Europeană şi intrarea în NATO.

„PUN îşi propune să meargă pe cea de-a treia cale şi avându-l alături de noi pe domnul Traian Băsescu, politicianul care nu a pierdut nici „o bătălie”, suntem convinşi că succesul va fi de partea noastră!”, a reiterat domnul Şalaru…

Doamna Ana Guţu a mulţumit sorocenilor pentru susţinere, inclusiv în ultimele alegeri prezidenţiale şi s-a arătat convinsă că sarcinile pe care şi le pune PUN sunt perfect realizabile…

La rândul lor, Constantin Codreanu şi Eugen Tomac, basarabenii care ne reprezintă cu mare onoare şi demnitate în structurile politice de la Bucureşti au promis să fie alături de PUN şi împreună cu PMP, care este formaţiunea politică creată de preşedintele Traian Băsescu, să facă tot ce le stă în putere pentru ca visele basarabenilor să devină realitate.

Preşedintele Traian Băsescu, care a fost primit cu ovaţii de cei prezenţi în sală, a declarat că a răspuns afirmativ propunerii domnului Şalaru, fiindcă pe parcursul întregii sale vieţi şi-a dorit ca Republica Moldova şi România să devină un tot întreg.

„După ce mi-am îndeplinit misiunea faţă de ţară, în diferite fucţii responsabile – ministru al transportului în cinci guverne, în două rânduri primar general al capitalei şi două mandate de preşedinte al României, acum doresc să particip la acest proces de reunire a Ţării. Sunt un politician realist şi pragmatic şi niciodată nu mi-am pus scopuri irealizabile. Eu cred în reunire, dar nu pot să spun când se va produce aceasta or, procesul depinde de mai mulţi factori”.

 

 

Domnia sa a menţionat că populaţia din Ţară este gata de reunire în proporţie de 80 la sută, iar acest lucru nu se poate spune şi despre societatea moldovenească. În aceste condiţii, sarcina primordială a PUN şi a tuturor celor care doresc REUNIREA este de a explica maselor populare cât de utopică este calea spre Uniunea Vamală, cât costă povestea cu eventuala aderare la UE (care nu se va întâmpla, deoarece UE nu doreşte să se extindă în această parte a Europei) şi cât de benefică este refacerea Ţării în graniţele ei fireşti.

 

 

Preşedintele Băsescu a menţionat, îndeosebi, că reunirea se poate şi trebuie făcută paşnic, în concordanţă cu documentele internaţionale, inclusiv cu articolul 1 al Acordul de la Helsinki şi a adus drept exemplu reunirea celor două state germane. „Pe data de 3 octombrie 1990 a fost declarată reunificarea Germaniei, iar pe data de 4 octombrie fosta RDG a devenit şi membru al UE şi membru NATO. Aceasta este unica cale şi pentru Republica Modlova”, a spus domnul preşedinte Traian Băsescu.

 

 

Reuniunea de la Soroca s-a finalizat cu o rundă de răspunsuri la întrebări şi tradiţionala poză de grup…

Articolul precedentLiceul “Ion Creangă”, 30 ani de la fondare (GALERIE FOTO/VIDEO)
Articolul următorSoroceanca Lilia Pocitari, decorată cu Medalia „Meritul Civic”
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.