Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul

0
65

În termeni biblici, Iisus a înviat în „ziua a opta”, care reprezintă simbolic noua creație și promisiunea Raiului. Creștinii ortodocși reflectă această promisiune a bucuriei viitoare referindu-se la prima săptămână după Duminica de paște, ca fiind „Săptămâna Luminată”.

Inclusiv romano-catolicii au un obicei similar, tratând fiecare dintre zilele din Octava Paștelui ca și cum ar fi Duminica Paștelui. Această săptămână este numită de unii și „Săptămâna albă” și se referă la o practică străveche prin care noii botezați purtau rochia de botez pe parcursul întregii săptămâni.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată

În afară de tradițiile și obiceiurile premergătoare zilei de Duminica paștelui, inclusiv în această perioadă există tradiții și obiceiuri. Conform cannoanelor bisericești este momentul în care se încheie perioda de post, denumită și dezlegarea la mâncărurile de dulce.

Conform acestor tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată, în această perioadă, mai ales în ziua de marți credincioșii nu au voie să lucreze, acest aspect referindu-se mai ales la cei care lucrau în trecut pământul.În aceeași zi, se mai spune în popor, este interzis să speli rufe sau să te apuci de făcut curățenie prin casă.

În lista de tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată se mai spune că doar bărbații au voie să muncească în ziua de miercuri, iar femeile trebuie să stea acasă. Ziua de miercuri, în popor, mai este cunoscută ca fiind ziua nunții șoarecilor.

Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul

În această perioadă, după Duminica Paștelui, vorbim de săptămâna morților, fiind cunoscută și sub numele de Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților.

Aceleași tradiții și obiceiuri, din Săptămâna Luminată, mai spun că în aceste zile are loc și Jocul Lioarelor. Ritualul este regăsit în vestul țării, unde tinerele fete ăși fac jurăminte unele altora, promițânu-și prietenie veșnică.

Ultima zi a săptămânii, când se celebrează și Izvorul Tămăduirii, mai este cunoscută și sub nunmele de Vinerea Scumpă sau Fântânița, iar în această zi se sfințesc toate apel, iar cei care se scaldă în aceste ape vor fi sănătoși tot anul, și dacă suferă de boli vor fi vindecați.

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentDarul tău de Paște, bucurie-n suflet naște – 3.507 kilograme de produse alimentare pentru acei care au nevoie
Articolul următorMeteo: gata cu ploile, iar temperatura aerului va fi de până la +12 grade Celsius
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.