TOP-3 probleme ale comunei Volovița, identificate de elevii Gimnaziului din localitate

0
228

În cadrul proiectului „Comunicare pentru schimbare”, implementat de Asociația Obștească „INFO DAVA”, în parteneriat cu Asociația Presei Independente și ziarul „Observatorul de Nord” , proiect care este parte a proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) elevii din clasele superioare a Gimnaziului din satul Volovița s-au expus părerile în cadrul unei dezbateri, care are drept scop aflarea opiniei tinerilor, dar și micșorarea, prin astfel de întâlniri, a distanței dintre autorități și cetățeni în ceea ce privește acțiunile comune de rezolvare a problemelor ce țin de calitatea serviciilor acordate populației.

Cei prezenți la dezbatere au constat că nu întotdeauna autoritățile implică cetățenii în analiza și prioritizarea problemelor locale, iar  cetățenii, la rândul lor, nu manifestă inițiativă și nu sunt parte a procesului decizional la nivel local.

   Elevii, printre care și membri ai Consiliului de elevi din Gimnaziu au fost de acord  rezolvarea problemelor ce țin de calitatea vieții se pot rezolva doar cu participarea deopotrivă a autorităților și a comunității. Este vorba de probleme care își pot găsi rezolvarea cu eforturi minime, dar insistente și permanente din partea tuturor – protejarea mediului înconjurător și respectarea celor mai elementare reguli de conviețuire în comunitate.

   Tinerilor li s-a propus să identifice cele mai stringente  probleme ale localității în care trăiesc, probleme  care, în opinia lor, influențează negativ calitatea vieții. Astfel, majoritatea absolută din cei prezenți la dezbatere au recunoscut drept cea mai arzătoare problemă a satelor Volovița și Alexandru cel Bun – salubrizarea. După care au urmat calitatea proastă a apei și defrișările samavolnice ale spațiilor verzi, inclusiv a pădurilor. În răspunsurile elevilor s-au mai regăsit și alte probleme care țin de calitatea vieții cetățenilor, precum starea dezastruoasă a drumurilor din localități, lipsa canalizării, iluminarea stradală sau comportamentul iresponsabil a multor cetățeni în ceea ce privește educația ecologică…

   Jurnalistul Vadim Șterbate a explicat cum pot participa la identificarea și soluționarea problemelor din comunitate prin utilizarea aplicației „Sesizează o problemă”.

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și imple-mentează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din ca-drul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedentIeri – gunoiște, astăzi – teren de joacă pentru copii
Articolul următorEmisiunea “Observatorul”: Un alegător informat este un alegător conștient / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.