De-a lungul unei vieţi de 70 ani, inima bate neîncetat de mai mult de 2.5 miliarde de ori. Din momentul în care începe să bată, încă dinainte de a vă naşte şi până în ultimul moment al vieţii, o inimă sănătoasă funcţionează fără odihnă. De-a lungul unei vieţi de 70 ani, inima bate neîncetat de mai mult de 2.5 miliarde de ori. Asemenea unei pompe, inima vă furnizează puterea de a trăi. Specialiştii recomandă 10 măsuri simple pentru o viaţă sănătoasă.
1. Controlați-vă tensiunea arterială. O tensiune arterială crescută este un factor de risc pentru boala de inimă sau accidentul vascular cerebral.
2. Fiți activ. Persoanele active au un risc mai scăzut cu 40% de a dezvolta boli de inimă decât oamenii care nu fac sport.
3. Asigurați-vă că dormiți suficient. Persoanele care dorm 7 ore/noapte au mai puține depozite de calciu în artere decât cele care dorm sub 5 ore sau mai mult de 9 ore.
4. Nu fumați. Fumatul este cauza numărul unu care ucide şi care poate fi modificată.
5. Controlați stresul. Evitați depresia. Specialiștii recomandă pentru detensionare mersul pe jos, urcarea scărilor sau alte activități fizice ușoare, meditație, citit, ascultat muzică, pictat, scris etc.
6. Cultivați-vă pasiunile. Faceți mai mult din ceea ce vă place și sunteți pasionat. Să vă cultivați pasiunile este una dintre cele mai mari ”bucurii” pe care le puteți oferi inimii.
7. Controlați-vă colesterolul. Atunci când în sânge este prea mult colesterol, este un risc crescut de infarct de miocard şi de accident vascular cerebral.
8. Slăbiți. Un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 25 este optim pentru sănătatea inimii şi a vaselor.
9. Scădeți nivelul de glucoză în sânge. Glicemia crescută favorizează formarea plăcii de aterom la nivelul vaselor şi creşte riscul de a face diabet, infarct de miocard şi accident vascular cerebral.
10. Mâncați sănătos. O dietă sănătoasă poate reduce substanţial riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Iată zece sfaturi ”de aur” care vă pot ajuta să staţi departe de secţiile de cardiologie.
Mâncați mai mult peşte. Este o sursă foarte bună de proteine şi alţi nutrienţi. Conţine şi acizi omega 3, care ajută la reducerea riscului de infarct. Puneţi accentul pe legume şi fructe. Aceste delicioase minuni ale naturii sunt cea mai puternică ”strategie” de luptă contra bolilor de inimă. Limitaţi consumul de grăsimi. Puteţi face acest lucru reducând considerabil cantitatea de prăjeli, cipsuri, margarină etc. Atenţie la carne. În loc să mâncați zilnic carne grasă, încercaţi să alternaţi cu peşte, grătar de pui sau legume. Consumul excesiv de carne grasă e printre principalii vinovaţi de îmbolnăvirea inimii. Alegeţi uleiul potrivit. Pentru o salată, de exemplu, folosiţi ulei de măsline. Inima Dvs. vă va ”mulţumi” mai târziu. Atenţie la colesterol. Luaţi-vă energie din carbohidraţi complecşi şi limitaţi-i pe cei simpli, care cresc riscul unei boli de inimă. Mâncați regulat. ”Săritul” peste mese duce de obicei la mâncare în exces. Încercaţi să mâncați în cinci sau şase etape zilnic, lucru care vă va ajuta să ”ardeţi” mai eficient caloriile. Bucuraţi-vă de fiecare înghiţitură. Atunci când vă place ceea ce mâncați, veţi privi viaţa ”în roz”. În plus, când adori ce ai în farfurie, mănânci mai puţin. Încercaţi să evitaţi abuzul de sare. Acest lucru vă va ajuta să evitaţi problemele cu tensiunea. Hidrataţi-vă. Apa este vitală. Aveţi grijă să beţi apă şi să fiţi hidratat adecvat.
Numerele care contează atunci când alegi să ai o inimă sănătoasă:
- 0 — 0 ţigări fumate
- 5 — să mâncați în fiecare zi 5 sau mai multe fructe şi legume
- 25 — să aveți un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât 25 kg/m²
- 30 — să practicați cel puțin 30 minute de exerciţiu fizic moderat pe zi, 5 zile pe săptămână
- 40 — valorarea colesterolului ”bun”, HDL, să fie mai mare decât 40mg/dl
- 80 — circumferinţa abdominală la femei să fie mai mică de 80 cm
- 94 — circumferinţa abdominală la bărbaţi să fie mai mică de 94 cm
- 110 — glicemia pe nemâncate să fie mai mică decât 110 mg/dl
- 115 — valoarea colesterolului ”rău”, LDL, să fie mai mică decât 115 mg/dl
- 120/80 — tensiunea arterială optimă este de 120/80 mmHg
- 150 — valoarea trigliceridelor să fie mai mică decât 150 mg/dl
Inima fiecărui om e ca o fântână adâncă. Și nimeni nu știe ce zace pe fundul ei. Nu ne putem decât imagina, judecând după lucrurile care ies din când în când la suprafață. (Haruki Murakami)
Nu ați fost încă la medic pentru controlul anual? Faceți o programare la medicul de familie pentru a Vă verifica inima.
Cealan Svetlana, medic de familie