STUDIU: Oboseala creierului ne face mai nervoși!

0
33

Potrivit unui studiu publicat în „Proccedings of the National Academy of Sicences”, oboseala mentală ne-ar putea face mult mai agresivi și mai puțin cooperanți.

La acest studiu amplu, echipa de cercetători coordonată de Erica Ordali, a folosit un g grup țintă de 400 de participanți, împărțiți în două echipe. Prima echipă a fost supusă unor activități stresante înainte de teste, în timp ce cea de-a doua echipă a beneficiat de metode de relaxare.

Astfel, s-a descoperit faptul că persoanele epuizate au fost foarte repede ostile și mult mai puțin dispuse să împartă resursele, zonele creierului responsabile pentru luarea deciziilor prezentând semne de oboseală, deși persoanele erau treze.

Pentru a evidenția rezultatele acestei descoperiri, oamenii de știință au realizat un al doilea experiment, ce a avut ca grup țintă 44 de persoane. Totodată, acestea au fost supuse unor teste cu ajutorul encefalografului (EEG). Astfel, s-a descoperit fenomenul de „somn local” adică anumite zone din creier, în special cele responsabile pentru luarea deciziilor, emiteau unde specifice somnului, chiar dacă participanții erau treji.

„Am descoperit faptul că anumite părți ale creierului, în special cele responsabile pentru luarea deciziilor, se opresc pur și simplu atunci când suntem foarte obosiți” arată oamenii de știință.

Pentru a evita stările de nervozitate, oamenii de știință recomandă ca toate activitățile care presupun luarea deciziilor să fie realizate la primele ore ale dimineții, atunci când suntem foarte odihniți. Dacă ne simțim obosiți este bine să amânăm aceste demersuri pentru perioadele în care ne simțim odihniți.

De asemenea, pentru a menține capacitatea privind luarea deciziilor, este necesar ca în activitățile zilnice să luăm pauze în mod regulat.

Un alt realizator al studiului, profesorul Pietro Pietrini, consideră faptul că: „atunci când creierul este foarte obosit, deciziile pe care le luăm nu sunt cele mai bune și ne pot afecta relațiile cu cei din jur”.

Studiul are un impact semnificativ pentru domenii de activitate precum educația, medierea sau îmbunătățirea relațiilor personale.

sursa: medikatv.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentSofia în versuri, imagini și gânduri: Concurs de creație pentru toți sofienii
Articolul următorPlatformă digitală pentru vârstnici, lansată în Moldova. Sunt peste 610 000
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.