Circa 55 de mii de persoane decedează anual ca urmare a îmbolnăvirii de rabie

0
83

Rabia sau turbarea este o maladie identificată încă din antichitate. Ea se înregistrează în peste 150 ţări, preponderent în mediul urban. Rabia se plasează pe plan mondial pe locul al zecelea din maladiile infecţioase mortale, circa 55 mii persoane decedează anual ca urmare a îmbolnăvirii de această maladie.

Rabia este o boala mortală transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Doar mamiferele pot face rabie. Animalele elimină virusul cu 10 — 14 zile înainte de debutul clinic al bolii… Timpul dintre momentul producerii salivării, muşcării sau zgârierii şi apariţia primelor simptoame — ce durează, de regulă, între 20-60 zile dar poate varia şi între 8 zile şi 2 ani. Semnele clinice se manifestă în trei faze distincte: faza prodomală, faza furioasă şi faza paralitică. Faza prodomală durează 2-3 zile şi se manifestă prin modificări de comportament, febră, reflexe oculare încetinite, uneori animalul îşi linge insistent şi îşi roade locul muşcat. Faza furioasă durează 2-4 zile; animalul dă semne de agresivitate, iritabilitate, are tendinţa să muşte animale şi obiecte aflate în apropiere, muşcă şi/sau înghite obiecte necomestibile, fuge de acasă, poate fi dezorientat, alergând fără ţintă, cu mişcări dezordonate, poate avea crize epileptiforme, tremurături, prurit (mâncărimi) violent la locul muşcăturii, care îl determină să îşi smulgă bucăţi de carne cu dinţii şi, contrar mitului “hidrofobiei”, nu se teme de apă. Faza paralitică durează 2-4 zile şi se manifestă prin paralizia întregului corp, începând cu locul mușcăturii care a produs boala; în scurt timp câinele nu mai poate înghiţi, saliva îi curge din gură şi are un aspect spumos. În această fază câinele nu este periculos pentru că nu poate muşca. Se instalează coma şi moartea se produce datorită paraliziei muşchilor toracici care rezultă în încetarea respiraţiei. Odată semnele clinice apărute, NU EXISTĂ TRATAMENT, RABIA ESTE FATALĂ în 3-7 zile de la instalarea acestora.

La oameni perioada tipică de incubaţie a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent nici un simptom al bolii.

La oameni perioada tipică de incubaţie a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. Ce trebuie să faceți dacă ați fost muşcat? Nu vă panicaţi! Spălaţi abundent plaga cu apă şi săpun sub apă curgătoare timp de câteva minute (10-15 minute) şi prelucraţi marginile plăgii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%. Această procedură asigură o diminuare esenţială a cantităţii de virus din plagă. Cât mai urgent adresaţi-Vă la instituţia medicală de la locul de trai pentru primirea asistenţei medicale primare calificate şi obligatoriu frecventaţi cabinetul antirabic, unde se va decide necesitatea tratamentului profilactic specific. Dacă este posibil, închideţi animalul într-o cutie mare sau în alt recipient, dacă această operaţiune poate fi efectuată în siguranţă. Odată capturat, nu încercaţi să atingeţi animalul. Chemaţi autorităţile sanitar-veterinare locale. Dacă animalul nu poate fi capturat, încercaţi să memoraţi cum arată acesta şi unde a plecat după ce v-a muşcat. Dacă este un animal sălbatic, încercaţi să-l capturaţi doar dacă puteţi să faceţi acest lucru fără a fi muşcat din nou. Dacă animalul nu poate fi reţinut şi trebuie omorât, faceţi acest lucru fără să-i distrugeţi capul. Creierul animalului va fi necesar pentru efectuarea testelor pentru rabie. Informaţi autorităţile sanitare locale despre muşcătură.

Alexei Cealan, medic de familie


Articolul precedentUrmărește în direct dezbaterile electorale
Articolul următorSfaturi pentru o inimă sănătoasă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.